Gospodarstvo / Regija

18.01.2017 11:20    Gospodarstvo / Regija   ​Slovenija bilježi najmanju nezaposlenost u regiji, BiH najgora Sa utvrđenih 7,3 posto, Slovenija prema podacima iz prošle godine ima najmanju stopu nezaposlenosti u regiji, dok je sa posljednjim podacima najlošija Bosna i Hercegovina sa 27,5 posto registrirane nezaposlenosti, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).
16.01.2017 20:33    Gospodarstvo / Regija   Prodaje se Zrće, cijena - prava sitnica Skupština Ličko-senjske županije donijela je odluku da se koncesija na plažu Zrće ponudi zainteresiranim poduzetnicima za rekordnih 65 milijuna kuna (oko 17 milijuna maraka) na 20 godina. Bila je to iznenadna promjena plana županijske uprave. Prvobitni je prijedlog bio da koncesija na plažu koja je nadaleko poznata i kao 'hrvatska Ibiza' bude desetogodišnja, piše Slobodna Dalmacija. Zbog iznenadne promjene trajanja koncesije, ali i zbog još nekih razloga lokalni HSLS glasovao je, i to jedini u Skupštini županije, protiv prijedloga županijske uprave o Zrću. Da Ličko-senjska županija planira ozbiljne prihode od koncesioniranja dokazuje i primjer novaljske plaže i kampa 'Straško', za koju traže 28 milijuna i 182 tisuća kuna (nešto više od 7 milijuna maraka), također na 20 godina zakupa. Dosadašnji zakupac 'Straška', tvrtka Hadria d.o.o. sa sjedištem na Pagu, plaćala je godišnji najam od 135 tisuća kuna (oko 35 tisuća maraka) na deset godina, plus manji postotak od godišnjeg prihoda ostvarenog od koncesioniranja. Ispada da se sada traži desetorostruko veći iznos godišnje naknada za najam 'Straška' od dosadašnjeg. Što se tiče Zrća, ovo je prvi put da Županija Ličko-senjska stavlja jednu od najpoznatijih plaža u zemlji u koncesiju.
12.01.2017 13:44    Gospodarstvo / Regija   Poginuli hrvatski biznismen s ocem i bratom širio je posao i u BiH Vijest o pogibiji hvarskog biznismena Frane Žuvele prenijeli su gotovo svi portali u Hrvatskoj, no ona je u BiH ostala gotovo pa posve nezamijećena, premda obitelj Žuvela posjeduje i tvrtku u BiH. Radi se o tvrtci Žuvela – HB d.o.o. sa sjedištem u Stocu, koja se bavi preradom morske ribe.
12.01.2017 11:07    Gospodarstvo / Regija   ​Croatia Airlines prodala dio prava slijetanja na londonski Heathrow Croatia Airlines prodala je pet od od ukupno devet "slotova" (prava slijetanja) na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara.
11.01.2017 20:24    Gospodarstvo / Regija   Informatika postaje obvezni predmet u Srbiji, poduzetnik Nenad Bakić donirao robote Već neko vrijeme traje projekt robotike u hrvatskim školama, a kojeg je pokrenuo hrvatski poduzetnik Nenad Bakić.
11.01.2017 17:35    Gospodarstvo / Regija   ​Zašto je snižen rejting Todorićevog Agrokora? Koncern Agrokor Ivice Todorića najveći je poslodavac u Hrvatskoj sa 60.000 zaposlenih. Londonska agencija Moody's snizila mu je rejting, ali i najavila da očekuje stabiliziranje poslovanja.
11.01.2017 16:03    Gospodarstvo / Regija   ​Bloomberg: HEP bi na burzi vrijedio 18,5 milijardi kuna Hrvatska elektroprivreda, prema analizi Bloombergovih biznis analitičara, vrijedi oko 18,5 milijardi kuna
10.01.2017 12:44    Gospodarstvo / Regija   HT kupuje 76,5 posto Crnogorskog Telekoma Hrvatski Telekom (HT) je potpisao ugovor o kupnji 76,53 posto dionica u Crnogorskom Telekomu od Magyar Telekoma za 123,5 milijuna eura, što je prva velika regionalna akvizicija HT-a. Dugo imamo ambicije biti regionalni igrač, ali prilike su stalno bile ograničavane te smo sada uspjeli realizirati kupnju udjela u Crnogorskom Telekomu, za što će transakcija završiti do kraja siječnja kada ćemo izaći i s konkretnim planovima, ističu iz HT-a. Naglašavaju da je regionalno širenje jedna od najvažnijih sastavnica strategije HT-a, pri čemu ih zanimaju ne samo nacionalni telekomi nego i drugi, a najviše smisleno regionalno širenje koje će stvoriti dodatnu vrijednost s kompanijama koje kupuju. HT je trenutno financijski najjača regionalna telekom kompanija, već smo gigant u Hrvatskoj te nam je ambicija biti i vodeći i najbolji regionalni telekom, poručuju iz HT-a. Većinski udjel u Crnogorskom Telekomu kupujemo vlastitim sredstvima, nismo se zadužili i to neće utjecati na ulaganja i planove u Hrvatskoj. Cijena koju smo platili je fer što je potvrdio i nezavisni savjetnik koji se obično angažira u takvim slučajevima, poručuju iz HT-a. Napominju da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji. HT je do sada preuzeo Iskon (prije 10 godina), Combis te Optimu Telekom, a akvizicija Crnogorskog Telekoma je njihova velika regionalna akvizicija. Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvorit će se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promoviranje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsko gospodarstvo, poručuju iz HT-a.
09.01.2017 20:11    Gospodarstvo / Regija   U 2016. povučeno dvostruko više iz EU fondova nego u 2015. Hrvatska je u tri i pol godine od pristupanja Europskoj uniji iz europskih fondova povukla 19 posto od ukupno raspoloživih sredstava što je nešto manje od dvije milijarde eura, dok je lani privukla dvostruko veći iznos nego 2015., procjenjuju u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)
06.01.2017 19:28    Gospodarstvo / Regija   ​Đorđe Balašević dobio javnu prijetnju smrću, njegova kćer bijesna jer nitko ne reagira Đorđe Balašević mogao bi se nazvati "Dobrom duhom Jugoslavije", no mnogo je onih koji ga ne vole. U Banja Luci tako za njega čuvaju metak, a redovito je i meta napada na društvenim mrežama. O jednom takvom napadu i prijetnji Panonskom mornaru podsjetila je na Twitteru njegova zabrinuta kćer Jelena koja se zgraža da javne prijetnje smrću ostaju bez ikakve reakcije.
06.01.2017 11:53    Gospodarstvo / Regija   Autoceste u 2016. godini: BiH malo bolja od Kosova Zemlje regije, ne uključujući Srbiju, ove godine nisu isuviše osvjetlale obraz kada je riječ o novim i otvorenim kilometrima autoputeva i brzih cesta. Počevši s Bosnom i Hercegovinom, jedini novootvoreni kilometri u zemlji pušteni su u promet 11. rujna. Riječ je o prvim kilometrima autoputa Banja Luka – Doboj na dionici Prnjavor – Doboj na dužini od blizu 36 kilometara, piše Klix.ba. Kada je riječ o kilometrima u izgradnji, ni tu se BiH ne može previše pohvaliti jer je ima nešto manje od 55 kilometara, što u Republici Srpskoj, što u Federaciji BiH. Srbija je imala bolji "urod" tijekom 2016. godine. Naime, Na Koridorima X i XI srbijanski političari u promet su svečano pustili 51 kilometar autoputa na tri različite dionice. Riječ je o dionicama Leskovac – Grdelice, Kragujevac – Batočina i Ljig – Preljina. Ako računamo sve završene, a ne nužno i otvorene dionice, dolazimo do novih stotinjak kilometara. Naši susjedi s istoka trenutno grade 200 kilometara autoputa, dok će u 2017. biti završena izgradnja kompletnog Koridora 10 kroz Srbiju, kao i kompletiran autoput od Obrenovca do Preljine na Koridoru 11. Na Kosovu je situacija nešto lošija nego u BiH. Čekajući posljednji dan u godini, kosovske vlasti su u promet pustile 20 kilometara dionice budućeg autoputa Priština – Skoplje. Za sljedeću godinu kosovske vlasti očekuju završetak dodatnih 40-ak kilometara spomenutog autoputa. Albanija također ove godine nije izgradila niti metar autoputa. Zapadni i južni susjedi u Hrvatskoj i Crnoj Gori ove godine nisu izgradili nijedan novi kilometar autocesta. S druge strane, Hrvatska je gotovo završila svoju mrežu autoputa dugačku više od 1.300 kilometara. Albanija ima blizu 180 kilometara autoputa, Srbija trenutno raspolaže sa više od 750 kilometara autoputa, dok Bosna i Hercegovina raspolaže sa 160 kilometara uključujući i brzu cestu Banja Luka - Bosanska Gradiška.
05.01.2017 18:48    Gospodarstvo / Regija   ​U Hrvatskoj lani prodano 44 tisuće auta, 23 posto više nego 2015. Najprodavaniji modeli prošle godine bili su VW Golf, kojemu na hrvatskom tržištu nije naštetio ni veliki skandal s varanjem na ispušnim plinovima.