Politika

11.01.2018 13:00    Politika   ​Plenković idući mjesec razgovara s Junckerom i Komisijom o granici sa Slovenijom Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak da će idući mjesec predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i svim njegovim povjerenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom.
11.01.2018 12:31    Politika   ​Župan Tomašević izbačen iz HDZ-a, supruga navodno povukla optužbe? Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je donio odluku o izbacivanju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića iz stranke.
11.01.2018 08:11    Politika   ​Kujundžić: Problem lista čekanja riješit ćemo uvođenjem prioritetnih lista u sve bolnice Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u srijedu rješavanje problema lista čekanja uvođenjem u sve bolnice prioritetnih lista koje bi omogućile da ozbiljno bolesni pacijenti obave pregled kod specijalista u roku od tri dana, a sve daljnje pretrage unutar mjesec dana.
11.01.2018 08:05    Politika   ​Izetbegović kometirao posjet Grabar-Kitarović Turskoj: Ne znam što je tamo tražila Bošnjački član Predsjedništva BiH komentirao je sastanak Kolinde Grabar Kitarović i Reccepa Tayipa Erdogana kazavši da ne zna precizno što tražila ju Turskoj jer nije vidio iz njihovih izjava što je tražila.
10.01.2018 20:42    Politika   Župan Tomašević ipak podnosi ostavku, ključan je bio jedan telefonski poziv? Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević mogao bi u četvrtak ipak podnijeti ostavku na tu dužnost. Informaciju da će Tomašević ipak odstupiti objavio je Telegram, pozivajući se na dobro obavještene izvore. Prema tim izvorima, ključan je bio telefonski poziv Vladimira Šeksa Franji Luciću, HDZ-ovcu koji je još uvijek moćan u toj županiji. Pokušali smo to provjeriti i sa Šeksom, no nije odgovarao na naše pozive, piše Dnevnik.hr. Tijekom današnjeg dana nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac Požeško-slavonske županije također rekao da će Tomašević vjerojatno podnijeti ostavku u četvrtak. Nasilni župan dosad je odbijao naloge vrha HDZ-a da odstupi s dužnosti zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Ni nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem Tomašević se nije predomislio, već je u utorak objavio pismo u kojem kaže da istupa iz HDZ-a, ali da od ostavke nema ništa. I nakon toga HDZ je nastavio s pritiscima. Predsjedništvo stranke je donijelo odluku o bezuvjetnom isključenju Tomaševića iz HDZ-a koju je stranački Visoki časni sud trebao provesti upravo sutra, u četvrtak. Tomaševićevu neposlušnost kritizirala je danas i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade. "'Postupci župana s političke točke gledišta su neprihvatljivi. Njih je HDZ osudio i poduzeo u skladu s tim odgovarajuće mjere'', rekla je Dalić. Protiv Tomaševića je požeško Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozljede. Župana se, među ostalim, tereti da je svoju suprugu 2. listopada 2017. "udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo", pri čemu je ona i ozlijeđena.
10.01.2018 19:27    Politika   Bandić: Plaće skidam 5 posto, neću isplatiti cijelu božićnicu Milan Bandić samovoljno je napisao naputak predsjednici Zagrebačkog holdinga da se zaposlenicima ne isplati cijela božićnica. Rekao je to Želimir Hercigonja iz Sindikata komunalnih radnika. Četiri najveća sindikata pripremaju tužbe Zagrebačkog holdinga zbog kršenja kolektivnog ugovora. Svim zaposlenicima Zagrebačkog holdinga ugovorom je zajamčena božićnica od 2884,87 kuna, ali isplaćeno im je samo 1250 kuna. Sindikalisti tvrde kako je gradonačelnik samovoljno poslao naputak da je nemoralno da im se u ovim okolnostima isplati božićnica. "Koje su to okolnosti? Božićnica je regulirana kolektivnim ugovorom i Bandić zna da se ugovor mora ispoštovati", kaže Hercigonja. Mirjana Kaltak iz Sindikata Čistoća Zagreb dodala je da joj je Bandić osobno rekao da ne kani isplatiti ostatak. "Ako se božićnice ne isplate, uslijedit će tisuće tužbi, na sudu će izgubiti i morat će platiti od 10 do 15 milijuna kuna sudskih troškova i kamata", dodao je Dražen Jović iz Sindikata ZET-a. Bandić odgovara: “U Gradskoj upravi imaju 2500 kuna božićnice i regresa, a u Holdingu 6900 kuna. Je li to pravedno?”. Dodao je da će razgovarati. "Ali to je to što će dobiti. Promijenit ćemo kolektivni ugovor, a na stolu će tad biti još nešto, manje plaće za pet posto", rekao je Bandić.
10.01.2018 09:31    Politika   Federacija i BiH kao Mostar bez izbora, izvjesna je teška kriza Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2010. godine osporio način biranja vijećnika u Gradsko vijeće Mostara te je nakon isteka roka od pola godine izbrisao prijeporne odredbe.Zbog čega u gradu na Neretvi ni 2012. godine, ali ni četiri godine poslije nisu održani lokalni izbori te je na izvjestan način suspendirana demokracija
10.01.2018 08:56    Politika   Česi biraju predsjednika, hoće li se odlučiti za akademika ili populista? Česi se u petak vraćaju na birališta kako bi izabrali predsjednika države, samo tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, a oprečnost vodećih kandidata ne može biti veća.
09.01.2018 20:41    Politika   ​Milanović: Hrvatska je bila ucijenjena u arbitraši, u SDP se ne vraćam Bivši premijer Republike Hrvatske i bivši predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao aktualnu političku situaciju, kao i svoju budućnost u politici.
09.01.2018 18:43    Politika   Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Pitanje Hrvata u BiH vezano je uz Daytonski sporazum Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin turski kolega Recep Tayyip Erdogan suglasili su se u utorak u Ankari da će pomoći BiH u pokretanju reformi koje će tu zemlju približiti Europskoj uniji (EU) te za veljaču najavili trilateralni sastanak Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini.
09.01.2018 18:14    Politika   ​HRS: Zašto je zločin u Buhinim kućama nepoznat Tužiteljstvu BiH? Hrvatska republikanska stranka pismom podsjeća javnost na krvavi masakr i zločin koji se prije 25 godina dogodio u Buhinim kućama, kada je na monstruozan način ubijeno 27 ljudi.
09.01.2018 18:00    Politika   ​Izetbegović iskazao punu potporu stabilnosti i prosperitetu Irana Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović iskazao je punu potporu stabilnosti i prosperitetu Irana na današnjem sastanku s veleposlanikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Heidarijem, koji je Izetbegovića informirao o trenutačnoj situaciji u Iranu i razvitku događaja nakon demonstracija u ovoj zemlji.