Politika

18.02.2019 12:03    Politika   Dom naroda FBiH u srijedu donosi odluku o zapošljavanju 10 000 osoba u Federaciji BiH Na dnevnom redu je i Financijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu
18.02.2019 10:02    Politika   ​Kolinda Grabar-Kitarović u tajnosti bila na preventivnom pregledu Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sredinom siječnja u tajnosti je više puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb u Sv. Nedelji.
18.02.2019 08:08    Politika   ​Evo tko su novi načelnici i gradonačelnici nakon prijevremenih izbora Stanovnici Doboja, Trebinja, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevac-Šamca, Drvara, Kaknja i Ribnika jučer su održani izbori prijevremeni izbori za načelnike/gradonačelnike. Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je preliminarne rezultate:
17.02.2019 21:49    Politika   Vučić: 'Republika Srpska je bila, tako će i ostati' Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Republika Srpske nije izmišljeno ime, već daytonska i ustavna kategorija i da je siguran da će ostati.
17.02.2019 15:58    Politika   Novi veleposlanik SAD-a stigao u Sarajevo Eric Nelson, novoimenovani veleposlanik SAD u Bosni i Hercegovini, stigao je danas u Sarajevo. Dužnost američkog veleposlanika preuzet će od Maureen Cormack.
17.02.2019 14:16    Politika   Most predstavlja program za EU izbore, mogao bi ih pojačati Marijan Knezović U Zagrebu se održava nacionalni skup Mosta. Uoči europskih izbora stranka predstavlja svoje programe usmjerene na snažniju suverenost Hrvatske, razvoj poduzetništva, poboljšanje pravosuđa i unapređenje socijalnih prava, kvalitetnije obrazovanje i zdravstvo te na očuvanje okoliša i ekologiju. Stigli su brojni članovi i simpatizeri stranke iz cijele Hrvatske. Iz Mosta su kazali za HRT kako će njihova lista biti osvježena mladim ljudima, a ranije se spominjalo ime poznatog blogera i aktivista Marijana Knezovića o čemu je pisao Večernji list. Kako je rečeno, listu Mosta će nositi Božo Petrov, a najavio je da očekuje dva mandata. Ako se dogodi pa da i Marijan Knezović uđe u Europski parlament, on bi tamo de facto predstavljao hrvatski narod u BiH s obzirom na to da se već profilirao kao zagovornik prava bh. Hrvata.
17.02.2019 09:10    Politika   Danas u BiH prijevremeni izbori u devet lokalnih zajednica Danas se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike općina Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik. Izborna tišina počela je jučer u 7 sati i trajat će do večeras u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. Za glasanje su otvorena 321 biračka mjesta, a formirano je i 20 mobilnih timova, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH. Na glasačkim listićima na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova nalaze se imena 30 kandidata. U Središnji birački popis, zaključno s podacima na dan 28. siječnja, za prijevremene izbore upisano je ukupno 170.892 birača. U gradu Doboj upisano je 63.728 glasača, gradu Trebinje 30.537, Bužimu 15.142, Domaljevac-Šamacu 4.601, Bosanskom Petrovcu 6.664, Drvaru 6.816, Ribniku 6.268, Bosanskom Grahovu 2.941 i Kaknju 34.195. SIP BiH je za prijevremene izbore u devet lokalnih zajednica akreditirano 264 posmatrača udruženja građana. Za gradonačelnika Doboja borit će se osam kandidata - Boris Jerinić, Nebojša Šainović, Slađan Starčević, Igor Jovanović, Vladimir Marković, Goran Simić, Milovan Dujakovića i Slobodan Dević. Izbori će koštati skoro 120.000 KM, od čega je za usluge dostave preporučene pošte biračima koji glasaju putem pošte izdvojeno 44.000 KM, ističu iz SIP-a. Sve aktivnosti na pripremi i organizaciji prijevremenih izbora su provedene u skladu sa ranije utvrđenim rokovima i sve je spremno da izborni dan protekne bez problema, navodi se u priopćenu SIP-a.
16.02.2019 20:08    Politika   Veleposlanik BiH pisao šefu UN-a: Komšić je smijenio Hrvate iz odmazde Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima. U pismu koje je danas objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomat Dronjić izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu. “Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić. Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen. Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.
16.02.2019 19:23    Politika   Dramatično upozorenje Angele Merkel: Svjetski poredak se raspada Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti. Kako prenosi Hina, ona je kritizirala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa. „Moramo se boriti za Europu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami“, rekla je Merkelova na konferenciji o sigurnosti u Muenhenu. Rijetko je u povijsti bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Njemačke. Trenutno se spore oko Irana, obrambenog proračuna i plinovoda Sjeverni tok koji bi trebalo da dovede ruski plin u Njemačku. Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015. „Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno“, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan pljesak među sudionicima konferencije. Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku „Amerika na prvom mjestu“.
16.02.2019 17:19    Politika   Vučić poručio: ''Helikopteri su divni, Hrvate ću prve provozati'' Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Hrvate "prve provozati" u novim borbenim helikopterima Mi-35 koje će Rusija isporučiti Srbiji, ironično komentirajući ono što smatra neprijateljskim odnosom Hrvatske prema Srbiji i njemu osobno. Srbiji bi ove godine iz Rusije trebali stići jurišni helikopteri Mi-35, koje su neki mediji u Hrvatskoj prozvali Vučićevim "vražjim kočijama". "Da vidite kako su to divni helikopteri...Vas ću Hrvate prve provozati", rekao je Vučić hrvatskim novinarima na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Komentirajući navodnu nesklonost hrvatskih medija, rekao je kako "obožavate voditi kampanju protiv Srbije i mene osobno". "Jedva čekate da me svrgnu s vlasti, ali to se neće dogoditi", rekao je Vučić aludirajući na izvještavanje HRT-a o protuvladinim prosvjedima u Beogradu koje su srbijanski dužnosnici ocijenili neprofesionalnim i pozivom na nasilje. Vučić je ponovio kako je nedavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu "užas", tvrdeći da je nemoguće da se nešto slično dogodi hrvatskim sportašima u Srbiji. Sumirajući rezultate susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović prije godinu dana u Zagrebu, rekao je da je Beograd ispunio 23 od 26 zahtjeva hrvatske zajednice. "Volio bih da to mogu reći i za srpski narod u Hrvatskoj, ali bojim se da to nije slučaj", smatra on. Da Hrvati i Srbi ipak mogu dobro surađivati pokazuje primjer BiH, smatra Vučić misleći na suradnju Milorada Dodika i Dragana Čovića. "I Srbi i Hrvati morat će surađivati da bi opstali", zaključio je srbijanski predsjednik.
16.02.2019 16:35    Politika   Bivši savjetnik opleo po predsjednici: ''Neka demantira što je obećala Vučiću!'' Izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je pogriješila kada je 'Za dom spremni' proglasila starim hrvatskim pozdravom komentirao je bivši predsjedničin savjetnik Mate Radeljić. Radeljić se osjetio prozvanim jer je predsjednica u svojoj izjavi naglasila da joj je to to više puta rekao netko od najezinih savjetnika. "Predsjednica sama vodi svoju politiku i predsjednica sve svoje odluke sama donosi. Nitko u njezino ime nije donio odluku. Meni je to žao čuti jer ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli", kazao je Radeljić za RTL. Potom je Radeljić javno postavio pitanje javnosti i predsjednici: "Je li netko od njezinih savjetnika njoj rekao da nakon posjeta Aleksandra Vučića, da nalog da u nijednom njezinom javnom obraćanju i ni u jednom govoru, za Oluju, za bilo koje obraćanje nakon posjeta Aleksandra Vučića, da se ne smije spomenuti pojam 'velikosrpske agresije' niti genocida u Srebrenici", kazao je Radeljić za RTL. "Osobno mi je nakon posjeta Aleksandra Vučića kazala da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koristi termin velikosrpske agresije ili genocida u Srebrenici jer je to obećala Aleksandru Vučiću. Neka to sada demantira i svali na svoje savjetnike", kazao je Radeljić. "Pogledajte sve govore predsjednice od posjeta Vučića do danas i pogledajte je li i u jednom govoru spomenut pojam velikosrpske agresije. To je dokaz. Ni u jednom govoru sigurno nije spomenut jer je to bio njezin izričit nalog. A zašto je to Vučiću odradila, to pitajte predsjednicu", kazao je Radeljić. "Usporedite i njezin status na Facebooku kada je 2015. godine, kada je postala predsjednica i ono što je upisala u Potočarima sa statusom od prošle godine nakon što je obećala da više neće spominjati pojam genocida u Srebrenici. Usporedite što je upisala u Potočarima kada je spominjala genocid u Srebrenici i status od prošle godine kada je napisa "da se ne zaboravi...". Što? E to ne znam što da se ne zaboravi", zaključio je Radeljić.
16.02.2019 14:39    Politika   ​Čović se susreo se s nadbiskupom Alessandrom D'Erricom, apostolskim nuncijem na Malti Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović sastao se danas s nadbiskupom Alessandrom D'Errico u gradu Rabat na Malti.