Obitelj

28.07.2018 16:00    Obitelj   ​Dojenje u javnosti postalo legalno u svim američkim saveznim državama Idaho i Utah dvije su savezne američke države koje godinama nisu imale zakon koji štiti majke koje doje u javnosti, no sada je i to riješeno jer je zakon na strani žena u svih 50 američkih saveznih država.
28.07.2018 14:38    Obitelj   Posušje: U obitelji Begić na svijet došlo deseto dijete! Jasminka Begić ove je godine rodila deseto dijete, a obitelj Franje i Jasminke Begić jedna je od najbrojnijih obitelji u općini Posušje. Dok svi demografski podaci pokazuju kako Bosna i Hercegovina demografski izumire, ovakve obitelji su vrijedne pažnje i divljenja zbog požrtvovnosti i hrabrosti koju daju, a svima mogu poslužiti kao primjer i kao nada da je moguće i da se ne treba plašiti života, navedeno je iz Općine Posušje. Majka ovog djeteta dobit će zahvalnicu Općine Posušje. Svečano uručenje priznanja bit će 8. kolovoza na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, povodom Dana općine Posušje.
06.07.2018 14:37    Obitelj   ​Stručnjaci upozoravaju roditelje: Bavite se djecom! Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se pentraju i ljuljaju na konopcu?
03.07.2018 17:19    Obitelj   ​Važno je da su roditelji prisutni i postavljaju granice djeci jer ona sama to ne znaju O tome zašto djeca imaju problema s koncentracijom, gdje najviše griješe roditelji, kako se nositi s tehnologijom koja sve više preuzima dječju pažnju te brojnim problemima u odgoju u suvremenom društvu, razgovarali smo s dr. Rankom Rajovićem, autorom u regiji poznatog NTC sustava učenja, članom Mense i Vijeća za darovitu djecu te ocem četvoro djece.
24.06.2018 09:43    Obitelj   Mali genijalci: 7 čudnih stvari koje rade jako pametna djeca Čudno ponašanje je prirođeno pametnoj djeci. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali razloga za brigu nema. Normalno je da odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dijete takvo - mali čudak kojeg mnogi ne razumiju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu
20.06.2018 11:48    Obitelj   ​Očevi i djeca: Prvih tisuću dana zajedno je najvažnije UNICEF Bosne i Hercegovine pridružio se globalnoj inicijativi UNICEF-a s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge očeva tijekom prvih tisuću dana života djeteta.
18.06.2018 07:58    Obitelj   ​10 savjeta kako pripremiti dijete na dolazak druge bebe Druga trudnoća radosna je vijest kojoj se raduje cijela obitelj, ali kad se prvorođeno dijete susretne s bebom, ono se možda neće osjećati toliko sretno.
17.06.2018 13:04    Obitelj   Šest isprika koje dugujem svojoj mami sada kada sam i ja majka Sve mame složit će se u jednom – potrebno je postati roditelj kako bismo shvatili koliko je to zapravo teško. Tek kada se same suočimo sa svim izazovima majčinstva počinjemo više cijeniti vlastite majke i shvaćamo da im dugujemo ispriku za sve nestašluke koje smo im priredile 1. Ispričavam se zbog svog puberteta, hormona, naglih napadaja tinejdžerskog ludila i nesnošljivog pametovanja. Sada znam da onda nisam znala sve, iako sam se tako ponašala. 2. Ispričavam za sva iskradanja iz kuće, kašnjenja, pokoje pijanstvo, nenajavljene piercinge i tetovaže i za sve nove traperice koje sam odmah razrezala. 3. Ispričavam se zbog prkosa, inata i kolutanja očima. 4. Ispričavam se zbog svih loših tipova koji su se prema meni loše ponašali dok si me ti učila da zaslužujem najbolje. 5. Ispričavam se zbog predbacivanja, trenutaka kada sam ti iz blesave ljutnje govorila da si loša majka, a ti si bila baš onakva majka kakva mi je tada trebala. Ona koja će me tjerati da prestanem ignorirati vlastite greške. 6. Najviše se ispričavam zbog toga što sam mislila da je biti majka tvoj posao, a uz to i najlakši posao na svijetu. Zbog toga što sam podcjenjivala sve što si radila za mene jer sam mislila da je to tvoja dužnost, a nisam znala da je biti majka neraskidivi zavjet ljubavi.
11.06.2018 22:04    Obitelj   Sedam posebnih dječjih imena inspiriranih putovanjima Nara Japanski grad Nara glavni je grad istoimene regije u dalekom Japanu, kao i ime rijeke koja teče Rusijom i Indijom. Samo porijeklo japanske inačice imena ni do danas nije razjašnjeno, no jedna je od najprihvaćenijih teorija da ime potječe od riječi koja označava drvo hrasta. Hrast je pak bio prepoznat i među Slavenima, koji su ga smatrali simbolom moći, dugovječnosti, čvrstoće te duhovnog bogatstva. Luca Želite li djelomično zadržati hrvatsko tradicionalno ime, ali s malim pomakom i očitom ljubavi prema Italiji, predlažemo muško ime Luca. Izvorno poteklo od latinske riječi Lucius koja označava 'svjetlo', ime se proširilo diljem Europe i svijeta, a do danas se najčešće veže uz apostola Luku. Upravo je prema njemu talijanska regija San Luca i dobila ime. Zaria Ime koje se danas prvenstveno veže uz Afriku i tamošnji živopisni nigerijski grad Zariju, svoje korijene vuče diljem svijeta. U ruskom jeziku ova riječ označava 'izlazak sunca', a u slavenskoj je mitologiji poznata kao Zoria ili Zora, božica praskozorja i povečerja. Danas se ovo ime može naći od Europe do Afrike i Amerike pa bilo da ste iskusili afrički safari ili želite modificiranu verziju slavenskog imena, ne možete pogriješiti. Vira Ako ipak više od ičega volite našu obalu i imate posebne uspomene vezane uz otok Hvar, inspiraciju za ime svoje djevojčice možete pronaći u maloj hvarskoj uvali Vira, smještenoj na sjevernoj strani našeg najsunčanijeg otoka. Jedinstveno okruženje borova, ljetnog maestrala i predivne plaže pozivaju za opuštanje, pa je to ujedno idealno ime za bebu rođenu u ljetnim mjesecima.
11.06.2018 20:21    Obitelj   Uspjeli nemoguće: Kako u mirovinu prije 40-e da biste samo putovali svijetom? Nakon što je šest godina radio po 60 sati tjedno i nije imao vremena za odmor, Jeremy Jacobson konačno je 2003. otplatio svoj studentski kredit i počastio se dvotjednim odlaskom na Filipine. Odmor je proveo roneći, ispijajući fine koktele i hraneći se škampima, dakle možemo zaključiti – imao je odmor iz snova. No tad je donio i jednu odluku, životno važnu, te je sam sebi dao riječ kako se više neće vratiti na posao, bar ne onaj u klasičnom smislu. Počeo je putovati svijetom radeći u raznim zemljama kako bi zaradio za smještaj i hranu te je jednom prilikom u Pekingu upoznao svoju buduću suprugu Winnie Tseng. Njih dvoje 2004. preselili su se na Tajvan te odlučili sve što zarade – uštedjeti. Tako su do 2012. posve skresali životne troškove, uštedili oko milijun dolara i otišli u mirovinu s nepunih četrdeset. Novac su, naravno, odlučili uložiti u putovanja i razgledavanje svijeta, pokrenuli su blog Go Curry Cracker! te putuju bez prestanka, a jedino su malu pauzu uzeli kad je Winnie bila trudna s njihovim sinom, danas trogodišnjim, Julianom. Ipak, Julian nije usporio njihovu glad za putovanjima, pa čim je za to postao sposoban, i on je krenuo na put s mamom i tatom. U svoje tri godine života vidio je onoliko koliko mnogi ljudi ne vide cijeli život. Posjetio je više od 30 zemalja, a na kraju ljeta taj broj popet će se na 40. „Iako smo stalno na putu, pokušavamo živjeti uobičajenim životom. Kao i svaka druga obitelj, idemo s Julianom u park i puštamo ga da se igra s drugom djecom. Jedina je razlika što mi stalno mijenjamo gradove, ali jednako tako čitamo, igramo društvene igre i radimo stvari kao i ostale „normalne“ obitelji“, izjavio je Jeremy za Travel & Leisure. No ovakvim životom ne planiraju živjeti još godinama. Kad Julian krene u školu, stat će s ovim neobičnim ritmom i potražiti novi dom i posao. Gdje? Kažu kako im na pamet pada sjever Italije ili jug Španjolske, a mi bismo samo dodali kako im odabir uopće nije loš.
04.06.2018 21:52    Obitelj   Sedam rečenica koje mame i tate trebaju govoriti svome djetetu Odgoj djeteta životni je zadatak često pun nedoumica i pitanja. Idućih 7 rečenica koje bi svako dijete trebalo čuti od mame i(li) tate roditeljima bi moglo olakšati taj zadatak. Da bi dijete odraslo u samouvjerenu, sretnu i sposobnu odraslu osobu, pomoći će idućih 7 rečenica koje bi svaki roditelj trebao govoriti svome djetetu: 1. VOLIM TE. Pokazivanje ljubavi najvažnije je, ali dijete treba i čuti da ga volite. Svaki dan recite svome djetetu da ga volite i tako će i ono kada odraste "lakše" drugima reći da ih voli. Govorite svome djetetu "volim te" i u sretnim i u onim manje sretnim trenucima jer te riječi njemu će značiti kao cijeli svijet. 2. PONOSNA SAM NA TEBE. Djetetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto izvrsno napravilo, dijete neće biti potpuno sretno ako te riječi ne čuje i od svojih roditelja. Zato pogledajte svoje dijete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocjenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dijete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje. 3. ŽAO MI JE. Dijete treba vidjeti da je i njegov roditelj samo čovjek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogriješiti. I da je griješiti u redu. Zbog toga morate priznati kada ste prema djetetu bili nepravedni i ispričati mu se, jednako kao što od djeteta tražite da se ispriča vama ili drugima kada pogriješi. Osim toga, na taj način djetetu iz vlastitog ponašanja pružate primjer kako se treba odnositi prema drugima kada odraste i da se treba ispričati kada pogriješi. 4. SLUŠAM TE. Ova rečenica naročito je važna kada dijete uđe u pubertet. Naučite svoje dijete da vam se povjerava i da ga nije strah reći vam što ga muči i o čemu razmišlja. A to ćete najbolje postići tako kažete djetetu "slušam te" i pustite ga da govori. Držanje prodika i postavljanje previše pitanja djetetu više će odmoći nego pomoći. Zbog toga je bitno da dijete što ranije stekne naviku povjeravanja roditeljima. 5. TO JE TVOJA ODGOVORNOST. Ne pomažite djetetu u situacijama kada ono samo može riješiti problem. Vi možda imate najbolje namjere, ali na taj način dijete može steći osjećaj nesigurnosti te da nije sposobno samo riješiti problem. Budite poput trenera: pripremite dijete prije igre, navijajte za njega sa strane i poslije razgovarajte o tome što je napravilo dobro, a što bi moglo popraviti. To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj djetetu mora usaditi osjećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouvjerenu i sposobnu odraslu osobu. 6. TI TO MOŽEŠ! Važno je da dijete čuje da roditelj vjeruje u njega i da zna da je sposobno napraviti nešto. Nitko ne može djetetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dijete mora znati da može ostvariti sve snove i ciljeve ako se trudi te da u teškim trenucima nikada ne smije odustati. 7. NE. Ponekad je ono najbolje što možete napraviti za svoje dijete je reći mu "ne". U tom trenutku dijete to sigurno neće uvijek lako prihvatiti i negodovat će, ali kada odraste, cijenit će to što ste mu, onda kada je trebalo, rekli ne.
24.05.2018 17:29    Obitelj   Ovo su najčešća imena u BiH Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je tematski bilten pod nazivom 'Žene i muškarci u BiH', a u kojem se mogu pronaći zanimljivi demografski podaci.