Gospodarstvo / Mostar

11.10.2018 12:02    Gospodarstvo / Mostar   ​U EP HZHB čvrstog stava: Nećemo trgovati ni s kim tko ne izmiruje obveze Nećemo trgovati ni s kim Tko ne izmiruje svoje obveze, poručili su iz Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar nakon što je prestao važiti ugovor između ove kompanije i Aluminijeve supsidijarne firme Al Trade, ovlaštene za trgovanje električnom energijom, a zbog čega se mostarski kombinat našao u problemu.
11.10.2018 09:44    Gospodarstvo / Mostar   ​S 'poduzetničke kave' u Mostaru pozdravljen sustav multilateralnih kompenzacija U prostorijama Code Hub-a u Mostaru, u organizaciji Udruženja poduzetnika Hercegovine održana je druga po redu 'Kava s poduzetnicima'. Više od 20 poduzetnika i predstavnika tvrtki s prostora Hercegovine razgovaralo je o prednostima sustava za multilateralne kompenzacije kao načina naplate potraživanja i izmirenja dugova.
10.10.2018 12:01    Gospodarstvo / Mostar   Aluminij je nelikvidan i više ne može ispunjavati tekuće financijske obveze Sukladno informacijama koje su objavljene u medijima, Uprava Aluminija potvrđuje činjenicu kako je stanje u tvornici iznimno složeno i krajnje zabrinjavajuće, s čim su jučer upoznate sve razine vlasti u državi, od Vijeća ministara, preko entitetske i županijske, do gradske vlasti, kao i čelnici Vanjskotrgovinske komore BiH i Gospodarske komore FBiH
10.10.2018 11:54    Gospodarstvo / Mostar   ​Apel pomoći za spas Aluminija upućen Vladi FBiH i hrvatskoj politici u BiH NSZ Aluminij d.d. Mostar upućuje apel pomoći za spas Aluminija Vladi FBIH i svoj Hrvatskoj politici u BiH.
09.10.2018 09:05    Gospodarstvo / Mostar   ​Izišla nova marka HP Mostar 'Etnološko blago – Tkalački stan' Hrvatska pošta (HP) Mostar tradicionalno, uz Svjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada, izdaje redovitu poštansku marku posvećenu etnološkom blagu.
04.10.2018 08:37    Gospodarstvo / Mostar   ​Vilim Primorac: HT Eronet ispunio sve tehničke preduvjete za puštanje u rad 4G mreže HT Eronet i ove godine ostvaruje pozitivan trend poslovanja, a nastavljena je, vrlo uspješno, transformacija i modernizacija tvrtke.
01.10.2018 18:21    Gospodarstvo / Mostar   ​HP Mostar izdala prigodnu marku u povodu Međunarodnog dana kave Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Međunarodnog dana kave, koji se obilježava na današnji dan.
01.10.2018 14:09    Gospodarstvo / Mostar   ​Predstavljanje prestižne Chevening stipendije u SPARKu Tko želi provesti godinu dana u Velikoj Britaniji studirajući, i to besplatno, uz sve pokrivene troškove u vrijednosti od 55,000 KM? Dođite na Predstavljanje prestižne Chevening stipendije u srijedu, 3.10. u 15:30 u prostorije SPARKa u Mostaru, upoznajte britanskog veleposlanika i saznajte sve o ovoj vrijednoj stipendiji.
29.09.2018 18:51    Gospodarstvo / Mostar   Intera: Otvorene prijave za novi ciklus obuke za CNC programere CNC tehnologije su u posljednjih nekoliko godina nesporno promijenile svijet proizvodnje kakav je prije postojao. Proizvodnja i obrada metala, drveta i drugih materijala danas je nezamisliva bez alatnih strojeva kojima se upravlja pomoću računala. Ovi trendovi su uzrokovali nove potrebe na tržištu rada tj. sve veću potražnju za CNC operaterima i CNC programerima.
26.09.2018 13:38    Gospodarstvo / Mostar   ​SPARKov startup blablaDev pobjednik događaja Take Off Istanbul Više od 200 startupa, 100 investitora i 150 korporacija - to su brojevi koji opisuju Take Off, internacionalni startup summit u Istanbulu. Održan je u sklopu Teknofesta od 20. do 23.9.2018. na novom aerodromu u Istanbulu, a na pitch stage su se popela čak dva SPARK startupa - Sophico i blablaDev.
25.09.2018 14:21    Gospodarstvo / Mostar   Na 34. skupštini EPHZHB-a usvojena Odluka o rebalansu plana poslovanja za 2018. U sjedištu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg ­Bosne d.d. Mostar, danas je održana 34. skupština Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar na kojoj je predsjedavala Jasmina Pašić, punomoćnica Vlade Federacije BiH u ime državnoga kapitala BiH. Izvršni direktor za ekonomske poslove, Anto Tutiš dao je detaljno obrazloženje za rebalans plana poslovanaj Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar. Kako je naglasio izvršni direktor Tutiš, do izrade rebalansa plana poslovanja za 2018. godinu došlo je zbog izmijenjenih okolnosti poslovanja tijekom godine, koje su nastupile nakon izrade i usvajanja Plana poslovanja Društva za 2018. godinu. Jedan od najvažnijih razloga za izradu rebalansa plana poslovanja je ostvarena proizvodnja i potrošnja električne energije za prvo polugodište 2018. godine, te procjena ostvarenja za preostalih šest mjeseci ove godine. To je razdoblje bilo s povoljnim hidrološkim uvjetima zbog čega su hidroelektrane ostvarile 161,7 % planirane polugodišnje proizvodnje. Unatoč većoj proizvodnji električne energije u odnosu na planiranu, za prvih šest mjeseci ove godine, Elektroprivreda je nabavila veće količine električne energije na tržištu od planiranih vrijednosti za veće kupce električne energije te je rebalansom EEB-a za 2018. godinu ukupna nabava električne energije u odnosu na planiranu povećana za 1039,40 GWh ili 195 %, a proizvodnja električne energije povećana za 485,9 GWh ili 29,2 %. Rebalans plana poslovanja Društva za 2018. godinu rađen je na temelju ostvarenja elektroenergetske bilance za razdoblje siječanj – lipanj i procjene ostvarenja elektroenergetske bilance do kraja godine, te dostavljenih radnih prijedloga svih organizacijskih dijelova Društva, s obrazloženjima izmjena planiranih veličina, a koja se odnose na: rebalans elektroenergetske bilance za 2018.; rebalans preuzimanja, fakturiranja i naplate električne energije; rebalans prihoda i rashoda: rebalans rashoda-troškova poslovanja i rebalans investicijskih ulaganja za 2018. godinu. Odluka o rebalansu plan poslovanja za 2018. godinu usvojena na Skupštini velikom većinom glasova.
24.09.2018 11:24    Gospodarstvo / Mostar   ​Gilja: Elektroprivreda HZ HB proizvela 57 posto više struje od plana Nakon 2017. godine, koja je bila jedna od najlošijih u poslovanju Elektroprivrede HZ HB d. d. Mostar, u 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama, to poduzeće bilježi iznimno dobre poslovne rezultate, kazao je u razgovoru za Večernji list generalni direktor Elektroprivreda HZ HB Marinko Gilja.