Kultura

23.04.2018 14:51    Kultura   ​Balet 'Alisa u zemlji čuda' igra u sklopu Mostarskoga proljeća U sklopu Mostarskoga proljeća 2018. – XX. dana Matice hrvatske, sutra, u utorak, 24. travnja u 19 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače na programu je baletna predstava „Alisa u zemlji čuda“, u izvedbi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.
23.04.2018 14:06    Kultura   ​U Mostaru obilježen Međunarodni dan knjige i autorskih prava Povodom obilježavanja Svjetskoga dana knjige 23. travnja svake godine u prostorijama OŠ fra Petra Bakule upriličeno je predavanje o temi 'Zaštita i povreda autorskih prava - Svjetski dan knjige'. Predavanje je učenicima izložio Ivan Vrljić, profesor filozofije, književnik, kolumnist i novinar.
23.04.2018 12:49    Kultura   'Mirna Bosna' večeras na programu Mostarske liske, pogledajte tko je osvojio ulaznice U ponedjeljak, 23. 4. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar u konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018” slijedi izvedba predstave Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna” po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog.
23.04.2018 07:35    Kultura   ​Mostarska liska: U ponedjeljak 'Mirna Bosna', osvojite ulaznice Kao treća predstava u konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018” izvedena je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Pozorišta Prijedor “Sabirni centar” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače.
22.04.2018 12:37    Kultura   ​'Sabirni centar' večeras na programu Mostarske liske, pogledajte tko je osvojio ulaznice U nedjelju, 22. 4. u 20 sati, na programu je treća predstava u konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”. Večeras igra “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Pozorišta Prijedor, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače.
22.04.2018 07:30    Kultura   ​'Mostarska liska 2018': Osvojite ulaznice za večerašnju predstavu 'Sabirni centar' Predstava “Ćelava pjevačica” Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Narodnog pozorišta Mostar izvedena je kao druga predstava u konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, koji se u Narodnom pozorištu Mostar održava do 27. 04. 2018.
21.04.2018 20:46    Kultura   Župa sv. Mateja u Mostaru u ponedjeljak domaćin međunarodne duhovne glazbe Župa sv. Mateja u Mostaru i mješoviti zbor Benedikt organiziraju u ponedjeljak, 23. travnja s početkom u 18,30 sati ove godine koncert međunarodne duhovne glazbe 'Slavite Gospodina svi narodi!'.
21.04.2018 16:15    Kultura   Safikada Hackathon u Mostaru okuplja mlade i oživljava legendu o tragičnoj ljubavi U Emaus centru u Mostaru se od 20. do 22. 4.2018. održava „Safikada Hackathon“ na kojem ukupno 50 mladih iz Mostara i Banja Luke oživljava legendu o lijepoj Safikadi i njenoj tragičnoj ljubavi . Organizirani u 4 različita tima gdje zajedno sa svojim trenerima iz Mostara i Banja Luke rade na web sajtu o Safikadi, mobilnoj aplikaciji, izrada elektronskog rješenja, kao i 3D modeliranja za osmišljavanje suvenira za istoimenu legendu.
21.04.2018 12:49    Kultura   Poznati dobitnici ulaznica za predstavu ''Ćelava pjevačica'' Portal Pogled.ba u suradnji s NP Mostar nagradio je dvoje najsretnih dobitnika s dvije ulazinice za predstavu "Ćelava pjevačica" koja se igra večeras 21. travnja 2018. u 20 sati. Po dvije ulaznice su osvojili: Jozo Rajić Ivona Trboglav Predstava "Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije bit će izvedena u četvrtak, 15. ožujka, s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. "'Ćelava pjevačica' ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja - najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja... To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo", zapisala je, uz ostalo, o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit), Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan).
21.04.2018 09:25    Kultura   VIDEO: Glazbena skupa ''VIS Ljubljeni učenik'' iz Mostara objavila novi spot Glazbena skupina „VIS Ljubljeni učenik“ koja djeluje pri Župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, objavila je video spot za svoju petu pjesmu pod nazivom „S Tobom lakše je“. Kako ističu iz te glazbene skupine, u pjesmu je uloženo mnogo truda i rada te vjeruju kako će se svidjeti publici. Stihove pjesma napisala je s. M. Ana Prkić, SMI, glazbu i aranžman Slaven Žilić. Kao lead vokal pridružio se Hrvoje Merdžo dok su članice sastava Josipa Bradarić, Maja Vranjić i Matea Rajič otpjevale prateće vokale. Konačni aranžman upotpunili su Marko Jakovljević na bas gitari i Gabrijel Prusina na Hammondu. Spot za pjesmu snimljen je u jednom kadru na mostarskom šetalištu u radosnom ozračju kakva je i sama pjesma. Iz VIS Ljubljenog učenika dodaju kako još mnogo njihovih autorskih pjesama čeka javno predstavljanje što bi , kako se nadaju, trebalo rezultirati izdavanjem albuma prvijenca.
21.04.2018 07:37    Kultura   Osvojite ulaznice za predstavu ''Ćelava pjevačica'' u subotu u Narodnom pozorištu Mostar Predstava "Ćelava pjevačica" Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije bit će izvedena u subotu, 21. travnja s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. "'Ćelava pjevačica' ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja - najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja... To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo", zapisala je, uz ostalo, o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit), Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan). Portal Pogled.ba u suradnji sa NP Mostar vodi najsretnije na ovu izuzetnu predstavu. Nagrađujemo vas sa 2X2 ulaznice GRATIS! Vaše je samo da točno ime i prezime uz naznaku za ulaznicu pošaljete na naš mail [email protected]
20.04.2018 21:36    Kultura   FOTO/ HNK Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja otvorilo 'Mosatsku lisku 2018.' Hrvatsko narodno kazalište u Mostar komedijom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar otvorio je natjecateljski program 15. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska 2018. koji se održava od 20.do 27.travnja donoseći gradu na Neretvi tjedan smijeha i pravih liskaluka.