Kultura

19.03.2019 20:10    Kultura   ​FOTO: Mostarsko proljeće otvoreno izložbom 'Portreti obitelji' hrvatskog slikara Vlaha Bukovca Izložbom hrvatskog slikara Vlaha Bukovca u prepunoj galeriji „Aluminij“ u Mostaru je otvoreno ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća – 21. Dani Matice hrvatske“, koje će oživjeti kulturnu scene grada na Neretvi i čitave Hercegovine na dva mjeseca.
19.03.2019 18:45    Kultura   ​Višestruko nagrađivana hit komedija 'Plastika' stiže u Mostar Pobjednička predstava festivala DuoKomedije – Plastika, u Mostaru će doživjeti svoj veliki jubilej, 150. izvođenje. Hit komedija “Plastika” gostuje 3. travnja u Sarajevskom Domu mladih, te dan kasnije 4. travnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
19.03.2019 14:02    Kultura   ​Film re:Generacija u Stocu i Mostaru Priča o deset mladih ambasadora pomirenja USAID-ovog projekta re:Generacija, ekranizirana u dokumentarnom filmu Emira Kapetanovića, svoje prikazivanje doživjet će u Stocu i Mostaru.
19.03.2019 13:32    Kultura   ​Željko Pervan u Ljubuškom i Širokom Brijegu Najpopularniji i najbolji hrvatski komičar Željko Pervan, nakon tri rasprodane velike dvorane KD V.Lisinski i 5500 posjetitelja, dolazi nakon duljeg vremena u Ljubuški u ponedjeljak 25.03. s početkom u 20.00 u hotel Bigeste, prodaja ulaznica na recepciji hotela i u srijedu 27.03. s početkom u 20.00 u kino dvoranu u Širokom Brijegu.
19.03.2019 08:08    Kultura   Kazališno-književna večer s Mirom Gavranom ​U sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske, u srijedu, 20. ožujka, na Maloj sceni HNK Mostar od 19 sati, bit će održana promocija Odabranih komedija Mire Gavrana. Promocija je dio Dana Mire Gavrana koji su od ove godine uvršteni u program Mostarskoga proljeća.
19.03.2019 07:30    Kultura   HKUD 'sv. Ante – Cim' Mostar na folklornom festivalu pjesme, igre i tradicije u Pragu Folklorni ansambl hrvatskog kulturno umjetničkog društva „sv. Ante – Cim“ Mostar te ženska vokalna skupina „sv. Ante '39“ su pod pokroviteljstvom Misije Framost – Poveznice baštine ljudi i prostora od 14. do 17. ožujka boravili u Pragu.
18.03.2019 18:42    Kultura   Stolac: Opća opasnost na četvrtom SMART festu SMART fest (Stolac Music and ARTs festival) svake godine dva dana u mjesecu lipnju u gradić na Bregavi donosi spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca. Poseban naglasak festival stavlja na interakciju, uključivanje i sudjelovanje mladih kroz različite programske sadržaje. Festival će započeti streetart radionicom koju realizira mladi stolački umjetnik Srećko Babić uz pomoć svojih kolega sa Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, u kojoj će sudjelovati učenici stolačkih osnovnih škola i srednje škole. Cilj radionice je promoviranje ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova grad pretvoriti u galeriju na otvorenom. Ovogodišnji festival će se održati 14. i 15. lipnja, na više lokacija u gradu Stocu. Službeno otvaranje festivala započet će još jednom suradnjom naše Udruge sa učenicima Srednje škole Stolac, gdje će se održati premijera kratkometražnog filma, koji će biti finalni proizvod filmskih radionica koje će sa učenicima u razdoblju od ožujka do lipnja održati mladi stolački redatelj i član Udruge "Inicijativa" Zdravko Terkeš. Nakon toga slijedi hit predstava Narodnog pozorišta iz Mostara „Ne igraj na Engleze“, koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednoj od najvećih pošasti bh. društva – kockanju, odnosno ovisnosti o klađenju. Za kraj večeri posjetitelji će se moći opustiti uz koncert popularnog benda Diktatori iz Splita, koji su ostavili odličan dojam na publiku na SMART festu 2017., kao prateći bend Marijana Bana, a ove godine će nam prirediti samostalni koncert s najvećim hitovima regionalne glazbe. Za nastup Diktatora zagrijati će nas mladi stolački glazbenici Emma i Ivan. Drugi dan festivala započet će druženjem s djecom. Predstavu za najmlađe "Autostopom kroz glumu", izvest će glumci Malog teatra iz Mostara. U predstavi se na komičan, ali i ozbiljan način govori o glumi. Spominju se pjesme, monolozi i dijalozi iz velikih djela lektire, ali i komični zapleti i raspleti iz svakodnevnog glumačkog života. Festival završava velikim koncertom koji započinje nastupom mladog i perspektivnog benda „Nešto između“ iz Mostara, koji će se publici predstaviti obradama popularnih rock hitova, ali i svojim autorskim pjesmama. Nakon toga će nastupiti jedan od najboljih hrvatskih rock bendova, miljenici glazbenih urednika i publike, te jedan od koncertno najatraktivnijih bendova u regiji - "Opća opasnost", čime će završiti četvrti po redu SMART fest.
18.03.2019 16:59    Kultura   Najavljena manifestacija Mostarsko proljeće, otvorenje 19. ožujka Ovogodišnje Mostarsko proljeće 21. dani Matice hrvatske najavljeni su danas konferencijom za medije. Otvorenje je predviđeno 19. ožujka izložbom hrvatskog slikara Vlahe Bukovca, a festival završava 11. lipnja predstavom Mire Gavrana "Paralelni svjetovi". Voditelj manifestacije i počasni predsjednik Matice Josip Muselimović kazao je kako će Mostar pedesetak dana trajanja Mostarskog proljeća biti istinska prijestolnica kulture u cijeloj BiH, ali i šire. "Ljubitelji likovne umjetnosti doživjet će četiri senzacionalna događaja, a ljubitelji književnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak", izjavio je Muselimović naglasivši da će se organizirati čak 35 različitih programa. Na Mostarskom proljeću gostovat će i kazališta iz Zagreba, Zadra, Splita, Mostara, Sarajeva, a bit će predstavljeno i nekoliko značajnih književnih ostvarenja i djela kao što je knjiga Mile Lasića "Demokrature i neuspjele tranzicije u post – jugoslavenskim zemljama", knjiga dr. Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje i rat", kao i troknjižje Josipa Muselimovića "Mostarski dragulji", kao i njegova najnovija knjiga "Kud plovi ovaj brod". Bit će organizirana i promocija knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova" o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska. Prvi od 35 događanja bit će sutrašnja izložba velikog slikara Vlahe Bukovca u Galeriji "Aluminij" ta koju je Darko Juka, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija kazao da je svojevrstan poklon Dubrovnika Mostaru. "Ovaj postav nosi naziv "Portreti obitelji", a čini ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija", kazao je Juka.
18.03.2019 14:44    Kultura   Predstava 'Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali' u petak u Narodnom pozorištu Mostar Višestruko nagrađivana predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović, u petak 22. ožujka s početkom u 20 sati gostuje u Narodnom pozorištu Mostar.
18.03.2019 12:15    Kultura   ​Dva koncerta Jazz Festa u Mostaru Jazz Fest Sarajevo će ovog mjeseca u Mostaru predstaviti 'Dosterrados' – dio programa bosanskohercegovačkih umjetnika realiziranog proteklog studenoga u okviru XX2. Jazz Festa Sarajevo.
18.03.2019 11:05    Kultura   ​Bogat program u HNK Mostar ovoga tjedna U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru ovaj tjedan očekuje vas niz zanimljivih događanja. U okviru Mostarskoga proljeća 2019. u srijedu, s početkom u 19 sati, moći ćete uživati u Danima Mire Gavrana.
17.03.2019 20:58    Kultura   U Čitluku predstavljana knjiga 'Trećari - dar neba' fra Dane Karačića Knjiga 'Trećari - dar neba', širokobriješkog franjevca fra Dane Karačića, predstavljena je u nedjelju, 17. ožujka u staroj župnoj crkvi u Gradnićima, općina Čitluk.