Kultura

23.01.2018 11:00    Kultura   ​U petak 'Ne igraj na Engleze' u Narodnom pozorištu Mostar U Narodnom pozorištu Mostar u petak, 26.1. u 20 sati na Velikoj sceni na repertoaru je predstava “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića.
22.01.2018 20:40    Kultura   FOTO: U Mostaru promovirana knjiga o vukovarskoj ratnoj bolnici Ive Lučića Knjiga "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka", autora dr. Ive Lučića, koju su zajedno izdali Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski institut za povijest, predstavljena je večeras u Mostaru. Riječ je o historiografskom djelu koje, uz prikaz političkog i kulturološkog konteksta raspada Jugoslavije i agresije na Hrvatsku, donosi cjelovit prikaz rada vukovarske bolnice u ratnim uvjetima, pregled zbivanja nakon pada Vukovara te sudbinu njezinih zaposlenika, zdravstvenih djelatnika i ranjenika, branitelja i civila. U knjizi se, među ostalim, navode i podaci da je tijekom napada srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske na grad Vukovar liječničku pomoć dobilo oko 3400 osoba, a kirurški je obrađeno između 2500 i 2900 ranjenih, no da nisu svi primani u bolnicu već su nakon intervencije poslani kući ili se vraćali u postrojbe odnosno na položaje. Više od 80 posto ozljeda nastalo je djelovanjem eksplozivnih sredstava, a većina smrtno stradalih bili su civili. "Ono što su liječnici napravili u Vukovaru 1991. liječeći sve pacijente, čak i neprijateljske vojnike, nešto je rijetko viđeno i na to možemo biti ponosni. Htio sam ovom knjigom ispričati tu nedovoljno poznatu priču jer dosta znamo o borbama za Vukovar i obrani grada ali priča o liječnicima herojima ostala je nekako u sjeni", rekao je dr. Lučić. "Vukovarska bolnica bila je srce Vukovara i središte obrane, svjetionik i orijentir onima koji su tražili pomoć, ali i onima koji su u bolnicu dolazili po informacije, hranu", naglasio je. Govoreći o knjizi, doc.dr.sc. Nino Raspudić je kazao kako knjiga govori o temi za koju se već čini da je s jedne strane obrađena, "Vukovarskoj ratnoj bolnici", međutim, po njegovim riječima, nedostajalo je smještanje te priče u jedan širi povijesni koncept što je ova knjiga kao jedna opsežna monografija donijela. Knjiga ulazi u genezu problema nacionalnog konflikta, daje jedan dobar pregled povijesti Vukovara i tog dijela Srijema kroz stoljeća, sve ono što se događalo za vrijeme rata i zločina počinjenih u Vukovaru, rada bolnice, evakupacije, zločina na Ovčari kao i suđenja koja već dijelom traju, istaknuto je na predstavljanju. Nakon 18. studenoga 1991., kada je slomljena obrana grada Vukovara, iz pripadnici srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske iz bolnice su odveli najmanje 266 ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari, kod Vukovara, ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.
22.01.2018 08:09    Kultura   Besplatan tečaj crtanja i slikanja za djecu u Knjižnici Ljubuški U tijeku su prijave za tromjesečni besplatan tečaj crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški za učenike osnovnih škola s područja Općine Ljubuški.
20.01.2018 15:00    Kultura   Vincekovo na Buni: Očuvanje tradicije uzgoja vinove loze u Hercegovini Već osmu godinu Udruženje vinogradara i vinara "Buna" organiziralo je kulturnu manifestaciju "Vincekovo Buna 2018", kojom se prije svega želi naglasiti važnost vinogradarstva na ovim prostorima.
20.01.2018 13:59    Kultura   Film o hajduku Mijatu Tomiću prikazan u Berlinu Film o najvećem i najpoznatijem hajdučkom junaku Mijatu Tomiću 'Hajduk' u petak je prikazan u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu, a u nedjelju, 21. siječnja, bit će prikazan i u prostorijama Hrvatske zajednice u Berlinu.
20.01.2018 07:30    Kultura   Na današnji dan 1617. godine preminuo je Faust Vrančić Na današnji dan 1617.godine preminuo je Faust Vrančić čuveni hrvatski izumitelj, a njegovo ime s ponosom nose brojne ustanove među kojima je i Srednja strojarska škola 'Fausta Vrančića' u Mostaru.
19.01.2018 12:50    Kultura   ​Na peti Šantićev festival djece pjesnika pristiglo više od 1.400 radova Peti po redu Šantićev festival djece pjesnika, kojeg organizira Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Mostar, održat će se od 1. do 3. veljače u Mostaru.
19.01.2018 08:52    Kultura   ​Hrvatska slikarica Antonia Čačić izlaže u Galeriji Aluminij Galerija Aluminij ovogodišnju sezonu otvara intrigantnim bezimenim postavom hrvatske akademske slikarice Antonije Čačić koja je, s pravom, sve češćim predmetom zanimanja stasalih likovnih kritičara.
18.01.2018 14:14    Kultura   ​​​​Ivo Krešić gostuje u HNK Mostar sa 'Smećem' ​​​HNK Mostar ugostit će Ivu Krešića s njegovom monodramom “Smeće”. Riječ je o crnohumornoj drami koja progovara o onim tihim susjedima koji ne bi ni mrava zgazili, a onda iznenadno završe preko cijele stranice crne kronike dnevnih novina. Specifičnost predstave je da se uz glumca/autora pojavljuju i njegov pas Flija u sporednoj ulozi.
18.01.2018 14:00    Kultura   ​Pogledajte tko je osvojio ulaznice za film 'Ja, Tonya' Pogled.ba i CineStar i ovog četvrtka su podijelili 2x2 ulaznice za film 'Ja, Tonya' u mostarskom CineStaru.
18.01.2018 10:35    Kultura   Postani 'Najčitatelj 2018.' Knjižnice Ljubuški Knjižnica Ljubuški organizira projekt „Najčitatelj 2018.“ u kategoriji učenika osnovnih škola s područja Općine Ljubuški te kategoriji odraslih čitatelja.
17.01.2018 20:23    Kultura   U Mostaru otvorena izložba o Džemalu Bijediću Povodom 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića večeras je u Mostaru Muzej Hercegovine organizirao izložbu pod nazivom „Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, siječanj '77“.