Kolumne

21.02.2011 11:22    Kolumne   Simptomi nastanka ili nestanka države? Globalizacija kaže da, kada poskupi benzin u Americi, poskupi sve u svijetu. Amerika nekako mora platiti benzin svojim vojnim i civilnim vozilima. Neka, trebaju se Ameri u nečemu voziti. Ako se cijepaju Belgija i Sudan, njihova stvar, kaže globalni svijet. Ipak, leptir ne mora zamahnuti krilima da bi ovdje, kod nas, nastala oluja.
14.02.2011 10:01    Kolumne   Kad gospođa postane ženska (molimo da malodobni i ćudoredni ne čitaju ovaj tekst, ima citata sa “j”, “k”, “sr” i “zaj...”). Ovo je kolumna o ljudima koji ne podnose uspješne žene. Zapravo, o čovjeku koji je takav. Ne, ne, nije to kažnjivo, naprotiv, u današnjem društvu se čak potiče animozitet prema ženi.
07.02.2011 10:51    Kolumne   Mačke u strujnom kolu Pavlovljev refleks je onaj uvjetovani. Stječe se mučenjem. Recimo, mačku hranite nakon zvona a tresete je strujom nakon, recimo, zvižduka. To radite neko vrijeme, dok mačka ne shvati da zvonce znači ugodu a zvižduk bol. Ako ste sadist ili znanstvenik i to radite dovoljno dugo, mačka će nakon zvona  biti spremna za hranjenje a nakon zvižduka na bol.
31.01.2011 11:12    Kolumne   Kad sredstvo pokvari cilj To je kao kod pisanja, recimo tako. Nije bitno o čemu pišeš, bitno je kako. Nije cilj napisati roman, dakle, cilj ga je napisati dobro. Treba imati tijelo, glavu i rep, što bi rekao Kruno Lokotar, moj najdraži urednik. A to se ne da na prevaru odraditi, nekim trikom ili umetanjem praznih stranica ili kopiranjem drugih romana.
24.01.2011 11:02    Kolumne   Rat je tek završio... ali ima nade Godine 1995-e i 1996-e, sjećam se, rat je bio završio. Imali smo, dakle, rat. 1997-e je rat također netom završio. Bio je strašan taj rat. I 1998-e je rat nedavno, takoreći jučer, završio. I te 1999-e je rat završio. Na kraju drugog milenija, rat je završio, nedavno, i bilo je posljedica.
17.01.2011 10:24    Kolumne   Entropija i manje bitni zakoni Kažu da ni Hercegovac ne može naći rupu u zakonu gravitacije. Zato u bosanskohercegovačkom društvu ni Hercegovci ni Bosanci ne moraju napregnuti um da nađu rupu u zakonu. Dovoljno je samo zaglavinjati u svom smjeru i ne obazirati se na zakon. U građevinarstvu treba zatemeljati i nastaviti graditi bez obzira na inspekcije i komisije – provjereno vam nitko neće ništa.
10.01.2011 10:37    Kolumne   Kadiluk Swazyland Drago mi je što se ne bavim političkim analizama, što sam daleko od politike kao od Swazylanda. To što analiziram posljedice politika na ljude koji vrijede više od političara, to je već druga stvar, to mi je posao kao piscu ili kolumnisti. Ljudi me uvijek zanimaju, oni su to što nadživi države i politike,
03.01.2011 09:26    Kolumne   Slom demokracije i sahrana snova Protekla godina, proteklo desetljeće, protekla krv prije par desetljeća... Je li vrijedilo? Nije. Pojele su se mladosti, životi, voda je odnijela nadanja, a vatra pojela kuće. Povratka „na svoje“ skoro da i nema, jer „svoje“ više nije svoje. Prodano je budzašto onda kad ni život nije puno vrijedio.
27.12.2010 08:06    Kolumne   Vrijeme novih zabluda Kad čovjek nakon tridesete ostane revolucionar, s njim, mislim, nešto nije u redu. Ili ne vjeruje u sebe ili nema nikoga tko mu je toliko drag i kome je toliko drag da ga voli onakvog kakav jeste a ne onakvog kakav bi želio biti. Želja za korjenitom promjenom života polako nestane s godinama,
20.12.2010 10:01    Kolumne   Preko volje naroda do zvijezda Mladen Ivanić, majka i otac PDP-a, jedne od stranaka u RS-u, nedavno je često bio na Federalnoj televiziji. Pričao je što sve kod Srba i Republike Srpske ne valja. Ima puno toga što ni Srbima ni RS-u ne valja, ne sumnjam.
13.12.2010 11:33    Kolumne   Brkovi na očima Tko ne radi, taj ne griješi. Tako to biva u Mostaru, južno i sjeverno, istočno i zapadno od njega. Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, uglavnom je tu da sakrije probleme i da se što manje osjeti da je Hrvat, da se ne bi pomislilo da čini nešto za Hrvate. Grad, naravno, pliva kad padne kiša.
06.12.2010 09:25    Kolumne   Pravda i pomirenje s faktima Pravde nema i neće je biti, osim ponekad, ponegdje i za ponekog. A činjenica će biti, uvijek ih bude. Činjenica koju su vam zaboravili reći je da je demokracija vladavina većine, nikakva ravnopravnost i slične američko-anglosaske gluposti. U ovom nesretnom kavezu s eksperimentalnim visokointeligentnim primatima zvanom