Kolumne

23.08.2010 08:12    Kolumne   Zamućena stvarnost Ustajanje, rituali, prva pjesma koju čujemo na radiju ili vidimo na TV-u i koju zviždukamo po sat-dva i pjevušimo, u tramvaju ili za volanom, drži nas daleko od stvarnosti koju nosi dan. Bijeg u svijet zvuka je plitak, još uvijek vidimo i čujemo svijet koji prilazi da nas gura,
16.08.2010 08:09    Kolumne   Vojnik o skraćenju, Inzko o poštenju Sjedim tako neki dan, točnije u subotu, domorodački zavaljen u stolicu - vrtilicu i virim u svijet kroz ekran računala. Iz sobe do one u kojoj sam, čujem poznat hrskavi i vrskavi glas i loš srpsko-hrvatsko-bosanski. Valentin Inzko, moj drugi najdraži “puklaš” u bh. politici, govorio je nešto.
09.08.2010 10:17    Kolumne   Lučić vs Lovrenović Malo je polemika koje vrijedi pratiti. Tako je uvijek bilo. Neke su sočne, kao polemika Marka Vešovića, bosanskog literarnog barda i parlamentarca Stranke Za BiH Harisa Silajdžića i Akademika Tunje Filipovića.
02.08.2010 11:26    Kolumne   Pravi alkari i oni za "u ništa" Bio sam u Sinju, po prvi puta u životu. Alka se trči tek za kojih sedam dana, karte su već rasprodane, onako skupe. Išao sam na promociju splitskog književnog časopisa u kojemu ponekad objave i nešto moje, zove se „Split Mind“. Alku ne mogu trčati, nisam rođen u Sinju. A i konj bi pokleknuo pod mojih 105 kila...
26.07.2010 09:06    Kolumne   Suvišni Hrvati Ja sam malo iščašen po tim bosanskim mjerilima. Država mi ne znači puno. Treća mi je ili četvrta po redu, pa vas ne treba čuditi. Samo sam se na prvu bio naviknuo, valjda zato što sam rođen u njoj. Kad vam kažu da ste rođeni u ovoj državi, vjerujte im ako ste rođeni ili ste malodobni.
19.07.2010 09:13    Kolumne   Slobodni i slobodniji O slobodi se puno priča. Vojnik o skraćenju, kurva o poštenju, baba o uštipcima, sužnjevi o slobodi. Zapravo, svatko o slobodi. Neki kažu da je sloboda stanje duha, i u zatvoru se neki osjećaju slobodnim. Branimir Džoni Štulić je rekao da je sloboda svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi.
12.07.2010 09:12    Kolumne   Čevljanska korida vs SFF Čevljanska korida je kulturno-sportsko-zabavna manifestacija koja se održava jednom godišnje u Čavljanovićima nadomak Sarajeva. Sarajevo Film Festival je kulturno-politička manifestacija koja se isto tako održava jednom godišnje. Osim Čevljanske, postoji niz manjih korida, od Podgrmečke do još manjih. Osim Sarajevo Film Festivala, postoji i niz manjih, jeftinijih, u Mostaru i Širokom, recimo. Postoje ogromne razlike između ta dva događaja.
05.07.2010 09:27    Kolumne   Foliranti Da se nastavim češati gdje me svrbi, moram početi s onim napisanim. Jer, napisano je ono što ostaje, nije ono što jeste. O Rusiji za Staljina i ostalih mufljuza znamo od Solženjicina ili Sorokina, ne od Brežnjeva ili Gorbačova.
28.06.2010 07:31    Kolumne   Samo da pitam... Takoreći jučer, jedan ubio policajca, skoro ubio policajku, ranio više ljudi, rasturio kvart. Svi su zabrinuti za red i mir, poredak i zemlju. Zabrinuti su se izredali na televiziji. Haris Čaušević - Oks, incidentna osoba, sklon ekscesima i, dokazao je ono što su mnogi sumnjali (ne i oni koji su plaćeni za to), opasan za ljudske živote.
21.06.2010 10:33    Kolumne   Neka nova vjera Tema za pisanje ovdje ima, onih benignih o kojima se mogu napisati romani i ne kazati ništa. I onih koje mogu koštati čovjeka posla, karijere, ostatka života, ako pišeš o njima na način koji bi mogao zasmetati nekom bitnom liku ili instituciji. Ako pišete za novine koje nisu vaše, morate pisati po volji onoga čije su.
14.06.2010 07:43    Kolumne   Nebitni i bitni muslimani Često ste slušali o onima koji „vole sve ljude bez razlike“. Ili slušali one koji „vole ljude kao takve“. Ili „vole sve ljude jednako, bez obzira na vjeru, rasu ili naciju“. Moj vam je savjet da im ne vjerujete. Znam puno takvih, uglavnom bi rado pristali (da nitko ne zna, naravno) na još jedan pokolj u Ruandi, samo da im netko plati račun za struju. Ti koji „vole sve ljude jednako“ uglavnom i najčešće vole samo sebe.
07.06.2010 07:33    Kolumne   Patentirani antifašizam Ideja je vrijedna stvar. Ako ideja vrijedi, trebate je prvi ponijeti, da vam je ne oduzmu. Treba je patentirati, staviti u odgovarajući zakonski okvir, da je netko ne bi prekopirao i ponio kao stijeg. Sa ideologijom stvari stoje slično, ne isto. Ideologiji za patentiranje treba moralni okvir, prepoznavanje masa i određenog sloja ljudi.