Gastro

23.01.2018 18:00    Gastro   Devet namirnica koje nikako ne biste smjeli jesti sirove Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvijek ih pravilno termički obradite!
14.01.2018 15:45    Gastro   Brzi japanski cheesecake od 3 sastojka Savršeno sočna japanska torta od tri sastojka koju još nazivaju i japanskom souffle tortom ili jednostavno - japanskim cheesecakeom
12.01.2018 12:13    Gastro   Istraživanje pokazalo: Zašto jedemo nezdravu hranu kad smo pod stresom Kada smo pod stresom najčešće posežemo za brzom hranom i slatkišima, ne razmišljajući koliko to utječe na naše zdravlje. Znanost je potvrdila da su loše prehrambene navike nakon napornog dana na poslu ili svađe s dragom osobom potaknute učincima koje stres ima na naš mozak. Znanstvenici sa Sveučilišta u Zürich otkrili su da su ljudi u stresnim situacijama skloniji odlučiti se za nezdravu (u većini slučajeva ukusniju) hranu nego kada nisu pod stresom. Istraživanje je pokazalo i kako u stresnim situacijama gubimo sposobnost samokontrole. Stres povećava učinak nagrađivanja koji se javlja u našem mozgu stoga može pojačati želju za trenutnom nagradom kao što je pržena ili slatka hrana. Drugim riječima, stres kao da pojačava signal informacija o okusu a smanjuje signal informacija o zdravlju. Također treba napomenuti i kako jedan dan proveden pod velikim stresom neće potpuno sabotirati vašu prehranu ako se idući dan vratite svojim normalnim aktivnostima i zdravoj prehrani. Međutim, čak i umjeren stres može izazvati gubitak samokontrole kada je u pitanju hrana, a takav stres se može pojaviti i do nekoliko puta dnevno.
09.01.2018 18:31    Gastro   ​Evo što kažu stručnjaci: Je li konzervirana hrana doista zdrava? Glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnoge koriste takozvani bisfenol A ili BPA.
03.01.2018 21:00    Gastro   ​Znate li čemu zapravo služi ladica ispod pećnice? Za što god ih koristite vjerojatno ih ne rabite na način na koji ih je proizvođač namijenio - kao ni većina ljudi. Ovo je prvotno bila prava namjena ladice ispod pećnice...
31.12.2017 19:03    Gastro   Jedite ovo povrće ako želite usporiti pojavu demencije Svakodnevno konzumiranje većih količina zelenoga lisnatog povrća moglo bi utjecati na kasniju pojavu demencije ili mentalnog propadanja, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.
28.12.2017 21:51    Gastro   Ove namirnice nikako ne biste smjeli podgrijavati Ako vam je ostalo hrane koju ne želite bacati, spremite je na hladno i podgrijte drugi dan. Prije nego to učinite, dobro je znati koje se namirnice ne smiju podgrijavati.
22.12.2017 19:13    Gastro   ​FOTO: Mostarci slušali predavanje o pripremi zdravih slastica Nutricionističko predavanje i degustacija na temu o tome kako pripremati slastice, torte i kolače bez šećera, brašna i svih drugih manje zdravih namirnica održano je u petak u sklopu humanitarnog Festivala torti 'Torte i to' u prostoru Adventa u Mostaru.
16.12.2017 19:52    Gastro   7 najčešćih kikseva zbog kojih kolači ne uspijevaju Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
13.12.2017 19:03    Gastro   Parlament odlučio: Nema zabrane doner kebaba u Europi U Europskom parlamentu danas je održano glasanje o fosfatima u kebabu. Prigovor na korištenje fosfata u kebabu nije skupio potrebnu većinu, što znači da će se u Europskoj uniji i dalje prodavati kebab kakav se prodavao do sad. Da bi se prijedlog o zabrani korištenja fosfata u mesu kebaba prihvatio bilo je potrebno 376 glasova. Za prijedlog su glasala 373 zastupnika parlamenta, njih 272 glasala su protiv dok je 30 bilo suzdržano. To znači da je za odluku presudilo tek tri glasa. U Europskom parlamentu je ranije podnesen prijedlog o zabrani dodavanja fosfata u zamrznuto meso kebaba. Fosfat se koristi u duboko zamrznutim ražnjevima doner kebaba jer osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju i jer bi se bez fosfata meso isušilo. Zabrana fosfata dovela bi u opasnost industriju kebaba u Europi koja zapošljava oko 200.000 radnika.
10.12.2017 18:51    Gastro   ​Koliko dugo smijemo čuvati jaja u frižideru? Jeste se ikada pitali dugo jaja mogu izdržati da se ne pokvare, pogotovo ako ste kutiju bacili, a na jajima ne vidite datum krajnjeg roka upotrebe?
09.12.2017 10:40    Gastro   Nakon ovoga i vi ćete vjerojatno češće jesti čokoladu s bademima Pretile osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan mogu imati niži kolesterol od drugih pretilih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment. Bademi i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana s nižim šećerom u krvi, nižim tlakom, nižim kolesterolom i manjim osjećajem gladi, a to su faktori rizika za bolesti srca. Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su mjerili razinu kolesterola kod 31 pretile osobe.