Gastro

17.03.2019 20:32    Gastro   Biskvit od limuna - jednostavan, a jako ukusan Ovaj klasik od limuna, lako je i brzo pripremiti, a vrlo je ukusan. Biskvit od limuna, ako ste među onima koji znaju kontrolirati slatko, može trajati – danima
16.03.2019 11:04    Gastro   Prezrelo voće može postati fini namaz, ali i kruh, marinada... Kupili ste previše voća, niste ga stigli pojesti na vrijeme i sad je mekano i gnjecavo? Iako takvo nije primamljivo, ne očajavajte, možete ga spasiti. Prezrelo voće pretvorite u neodoljive poslastice, od smoothieja do palačinki. 10 ideja za prezrelo voće 1. Pretvorite ga u slatki namaz Džemovi i pekmezi idealna su hrana za doručak. Bilo koji kruh uz njih postaje posebniji. Postoji pregršt recepata za neodoljive voćne namaze, a najjednostavniji način za instant domaći namaz je prokuhati voće po vašem izboru, dodati pektin i uliti smjesu u čiste staklenke. 2. Napravite kruh Banane su idealne za kruh, no on se može napraviti i od jagoda, breskvi i nektarina. Za jednostavan banana-kruh trebat će vam jedna i pol šalice zgnječene banane. 2 žličice soka od limuna 3 šalice brašna, jedna i pol žličice praška za pecivo, četvrtina žličice soli, tri četvrtine šalice maslaca, 3 jaja, 2 žličice vanilije te oko šalice mlaćenice. Banane pretvorite u pire i zalijte ih limunovim sokom. U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj sve mokre osim banane. Pomiješajte mokre i suhe sastojke pa dodajte pire od banane. Namastite lim i pecite na 120°c dok ne dobije lijepu boju. 3. Napravite crumble pitu Još jedan spasonosni savjet za spašavanje prezrelih plodova je da ih pretvorite u slasticu. Na oko 700 g banana ili jabuka, treba vam 100 g šećera, 50 g smeđeg šećera, 100 g integralnog brašna, 90 g maslaca, 100 g zobenih pahuljica. Stavite voće u vatrostalnu posudu i pospite sa 100 g šećera. Pomiješajte brašno i maslac dok ne dobijete mrvice. Dodajte smeđi šećer i zobene pahuljice. Time pospite voće i pecite 15 minuta na 190°C. Nakon toga smanjite temperaturu na 180°c i pecite još 45 minuta. 4. Pretvorite ga u smoothie Smoothieji su daleko najzdraviji oblik korištenja prezrelih plodova. Njihov slađi okus čini smoothieje još ukusnijima. Za najjednostavniji smoothie od banane, izmiksajte ju s jogurtom. Dodajte leda i meda po želji. 5. Instant nadjev za palačinke Usitnite ili zgnječite prezrele plodove i nadjenite njima palačinke, a možete ih umiješati i u smjesu za palačinke. 6. Pretvorite ga u marinadu Ako prezrelo voće poput citrusa još uvijek nije izgubilo sve svoje sokove, onda još uvijek možete dati aromu umacima. Nasjeckajte ga na male komadiće, pomiješajte s octom i dobit ćete marinadu za piletinu. 7. Pretvorite ga u preljev za salatu Ako vaše voće više nije dovoljno lijepo da bi moglo biti dodatak salati, onda od njegovog soka napravite dresing. 8. Napravite sok To je vjerojatno najlakši način da spasite prezrele plodove. Nabavite sokovnik i uživajte u prirodnom voćnom soku. 9. Osušite ga Pecite komadiće na niskoj temperaturi u pećnici sve dok ne postane suho ili dehidrirano pa ga možete koristiti kao hrskavu grickalicu. 10. Napravite voćne sladolede. Sladoledi na štapiću osvježavajuća su poslastica, a zgnječeno voće idealna je baza za njih.
15.03.2019 08:25    Gastro   ​Zašto se ne možete `najesti` brze hrane? Pojeli ste kekse, više komada, ili neku drugu nezdravu hranu i ne osjećate se sitima? Ako ste se zapitali zašto nemate osjećaj sitosti iako ste upravo konzumirali preko tisuću kalorija, stručnjaci daju odgovor.
13.03.2019 18:51    Gastro   ​Prehrambeni proizvodi testirani na opasnu tvar, evo koji su najgore prošli Kako bi provjerili prisutnost akrilamida u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod dostupan na susjednom tržištu. Rezultati testa pokazali su da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, a trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većima od dopuštenih.
13.03.2019 18:04    Gastro   ​Pizza vam nikako ne uspijeva kod kuće? Evo gdje vjerojatno griješite Iako se pizza čini kao naizgled jednostavno jelo za pripremu, mnogim početnicima tijesto za pizzu može zadati glavobolje, sve dok ne otkriju savršen omjer sastojaka i trikove pomoću kojih će dobiti tijesto poput onog iz omiljene pizzerije. Ako ste svoje ukućane pokušali razveseliti slasnom domaćom pizzom i u tome podbacili, nemojte još odustati. Evo koje ste greške najvjerojatnije radili.
09.03.2019 14:55    Gastro   Ledeni vjetar: Recept za omiljeni voćni kolač koji se jede do zadnje mrvice O kolaču naziva ledeni vjetar sve je već davno rečeno, zato ga nećemo ni pokušati opisati, već ćemo s vama podijeliti recept i pozvati vas da ga napravite. Ovo je kolač baš za sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, ljeti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica ovog divnog, kremastog kolača kojeg krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni. Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i marelicama iz kompota, a ljeti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Nitko na njega ne ostaje imun, točnije ne znamo baš nikoga tko ne voli ledeni vjetar. A vi? Sastojci: Za beze kore: 9 bjelanjaka 300 g šećera prstohvat soli 1 žlica jabučnog octa Za kremu: 9 žumanjaka 300 ml mlijeka 4 žlice šećera 4 žlice oštrog brašna 3 vanilin šećera 250 g maslaca Ostalo: voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.) 500 ml slatkog vrhnja Priprema: 1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom ih krenite miksati u snijeg, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od pećnice koju ćete naposljetku rezati na tri dijela. 2. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu. Kremu dobro ohladite pa u ohlađenu kremu dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte.. 3. U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje. 4. Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela pa složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite isto i s ostale dvije kore pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voće. Dobar tek!
06.03.2019 17:01    Gastro   ​Znate li čitati oznake na ambalaži i treba li bacati hranu nakon isteka roka trajanja? U svijetu u kojem jako puno ljudi još uvijek umire od gladi bacaju se nevjerojatne količine ispravne hrane. Gomila hrane završi u smeću zbog ležernijeg pristupa upravljanju narudžbama u ugostiteljstvu, no studija nedavno provedena u SAD-u pokazuje kako veliku ulogu u tome igraju i kućanstva zbog pogrešnog tumačenja datuma otisnutih na ambalaži.
04.03.2019 19:44    Gastro   Dva hercegovačka restorana sudjeluju na kulinarskoj manifestaciji 'Okus Francuske' Trinaest restorana iz BiH odabrano je da 21. ožujka organizacijom večera sudjeluju u manifestaciji ''Okus Francuske'' koja diljem svijeta slavi francusko kulinarstvo.
02.03.2019 09:10    Gastro   Gdje je bolje držati kruh: U hladnjaku ili na sobnoj temperaturi? Svatko od nas ima svoj način pohranjivanja namirnica, no najbolje je i kod kuće uvijek slijedi način kako ih pohranjuju na prodajnom mjestu. Primjerice, maslac ćete staviti u hladnjak, čips i kekse možete čuvati u kuhinjskom ormariću, a što je s kruhom?
24.02.2019 20:14    Gastro   Čokoladna torta bez brašna sa samo tri sastojka Zagrij pećnicu na 130 stupnjeva Celzijevih. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Izlomi čokoladu na kocke i otopi na pari, pa kad se otopi umiješaj na kocke narezan maslac.
24.02.2019 09:00    Gastro   ​Je li doručak najvažniji obrok u danu? Još od djetinjstva živimo u uvjerenju kako je doručak najvažniji obrok u danu i nipošto ga ne smijemo preskočiti. Međutim, novija istraživanja kažu kako nam upravo doručak može napraviti više štete nego koristi. Je li istina negdje na pola puta, provjerili smo kod stručnjaka.
20.02.2019 16:01    Gastro   ​Tjestenina nas ipak ne deblja? Ljubitelji tjestenine slobodno mogu nastaviti uživati u gastronomskim užicima jer se čini da to jelo ipak nije glavni krivac za višak kilograma.