Gospodarstvo / BiH

29.03.2018 22:03    Gospodarstvo / BiH   Inspekcije u BiH kontrolirat će prodaju robe preko interneta Dovoljno je utipkati riječ 'prodaja' i na društvenim mrežama nudi vam se gotovo sve, od odjeće i obuće do kozmetike i tehnike. Razvojem informacijskih tehnologija proces trgovine sve se češće završava na internetu, gdje fizičke osobe ponekad nude i proizvode sumnjive kvalitete i podrijetla, koji čak mogu biti opasni za zdravlje kupaca.
29.03.2018 15:58    Gospodarstvo / BiH   FOTO / Otvaranje autocentra 'Triab Škoda' u Sarajevu okupilo preko 300 zvanica Vlasnici limenih ljubimaca marke Škoda u BiH, ali i svi oni koji to žele postati, imaju novu omiljenu adresu - Alipašina bb na Barama u Sarajevu. Na velikom otvorenju preko 300 zvanica je uživalo u lijepo osmišljenom programu koji su vodili Ana Bavrka i Emir Cocalić, a svi su uživali u melodijama Sarajevskog gudačkog kvarteta.
28.03.2018 22:02    Gospodarstvo / BiH   ​Radnik na minimalcu u Luksemburgu za sat zaradi više nego onaj u BiH za dan Sudbina radnika koji rade za minimalac svuda je gotovo ista, bez obzira na to o kojoj državi je riječ. U mnogim zemljama minimalne zarade iznose 50% prosječnih i ne osiguravaju uvjete za normalan život, piše Večernji list BiH. S minimalnom plaćom od 208 eura, što je negdje oko 1,20 eura po satu, bh. radnici su na samom europskom začelju po visini minimalca.
28.03.2018 21:50    Gospodarstvo / BiH   ​Europa će uživati u slasnim lubenicama iz Gabele Bosna i Hercegovina prati europske, pa i svjetske trendove, a jedan od njih je proizvodnja presadnica povrća. Naoko male, nježne biljke, ništa posebno, međutim, kada se posadi i cijepi, primjerice, nekoliko milijuna lubenica, to je isto toliko milijuna maraka, piše Večernji list BiH. Lijepo zvuči. A da je to hercegovačka stvarnost, uvjerili smo se u pogonima Adria Hishtila u Gabeli.
28.03.2018 18:43    Gospodarstvo / BiH   ​Izvoz u prošloj godini premašio 11 milijardi KM i povećan za 17 posto Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u kojoj se navodi da je izvoz veći od 11 milijardi KM i povećan je 17 posto u odnosu na godinu ranije.
28.03.2018 16:17    Gospodarstvo / BiH   ​Cijene poljoprivrednih proizvoda više za 3,7 posto Cijene poljoprivrednih proizvoda u BiH u prošloj godini više su za 3,7 posto u odnosu na prosjek cijena iz 2010. godine.
28.03.2018 15:25    Gospodarstvo / BiH   ​HBŽ: Potpisan Kolektivni ugovor o pravima poslodavaca i radnika u zdravstvu Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva na području Hercegbosanske županije potpisan je u srijedu u zgradi te vlade u Livnu.
28.03.2018 08:22    Gospodarstvo / BiH   Brendirani ljubuški rani krumpir će prodavati u supermarketima “Nadamo se i ove godine uspješnoj sezoni te pretpostavljamo da ćemo pobrati oko 6.000 t ljubuškog ranog krumpira“, rekao je za Agroklub.ba Dubravko Vukojević direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje“. Rani krumpir se već dugi niz godina sadi u selima oko Ljubuškog. “Veoma je kvalitetan proizvod – crvena zemlja, topla klima i ručna obrada doprinose finoći okusa“, objašnjava Vukojević. Brendiranje proizvoda Obzirom na njegovo veoma rano prispijeće, Vukojević kaže kako je konkurentan na lokalnom tržištu jer među prvima može biti na bosanskohercegovačkim trpezama. Stoga ne čudi potez udruge da brendiraju krumpir po kojemu je poznat ovaj kraj. “Ovaj visokovrijedni proizvod želimo učiniti dostupnim kupcima u Bosni i Hercegovini, odvojiti ga od mase ranog krumpira nepoznatog porijekla poslaganog u hrpama u supermarketima i učiniti ga prepoznatljivim našim kupcima. Stoga smo se odlučili brendirati ga te upakirati u novo ruho, unikatne gajbice“, rekao je Vukojević. Prodaja u supermarketima Osim što su odlučili brendirati krumpir, planiraju krumpir prodavati u supermarketima. “U pregovorima smo s najvećim supermarketima u BiH gdje će, nadamo se, naši kupci po prvi put imati priliku već početkom svibnja kupiti pravi Ljubuški rani u bijelim brendiranim gajbicama. Promociju pakiranja i brenda planiramo uraditi u svibnju, najvjerojatnije 17. svibnja, na trgu u Ljubuškom“, rekao je Vukojević. Poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” Poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 187 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Pored krumpira čiji je plod prvi na trpezama širom Bosne i Hercegovine, proizvode još i paradajz, mladi luk, bijeli luk, kupus i lubenicu. Jedinstveni geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus svim proizvodima pa su za Ljubuški rani osigurali i certifikat o zaštiti oznake geografskog porijekla. Da bi sve svoje proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.
27.03.2018 17:57    Gospodarstvo / BiH   Radionica ICT-a u INTERA-i okupila djevojke iz Budve, Nikšića, Banja Luke i Mostara Mlade djevojke iz Budve, Nikšića, Banja Luke i Mostara okupile su se jučer u INTERA Tehnološkom Parku kako bi sudjelovale na dvodnevnoj radionici 'Building entrepreneurial mindset'.
27.03.2018 17:44    Gospodarstvo / BiH   Šest znakova koji će vam bez greške otkriti vara li vas partner Povjerenje je jedan od najbitnijih stvari u braku, ali ponekad je teško izbjeći sumnju. Doktorica Amy Iversen je otkrila šest bitnih znakova koji će vam ukazati na to da je vaš suprug malo zastranio.
27.03.2018 17:29    Gospodarstvo / BiH   Održan sastanak u vezi s istraživanjem nafte i plina u FBiH Na inicijativu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu je danas održan sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u vezi s daljnjim aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.
27.03.2018 16:05    Gospodarstvo / BiH   Kamate na kredite: Kako BiH stoji u usporedbi sa zemljama regije i Europe Iznos kamatnih stopa na kredite jedan je najvažnijih faktora financijskog i ekonomskog stanja neke zemlje. Uz malu ogradu može se reći da uspješna ekonomija i zdravo poslovno okruženje neke zemlje obaraju kamate na kredite.