Gospodarstvo / BiH

27.06.2018 21:38    Gospodarstvo / BiH   Do kraja godine u BiH dolazi nekoliko velikih svjetskih brendova "Očekujemo poslovne akvizicije novih klijenata koji tek trebaju ući na tržište Bosne i Hercegovine, a riječ je o novih par velikih svjetskih brendova", kazao je Almir Jonuz, direktor poslovnice Gebrüder Weiss za BiH. "Ima par novih imena svjetskih brendova o kojima će se vrlo brzo čuti, ali nemam pravo u ime njih to javno obznaniti. To su zaista veliki i poznati brendovi koji bi se trebali do kraja ove godine pojaviti na tržištu", rekao je, piše Indikator.ba. "Nama je to u svakom slučaju važno jer su logistički jako zanimljivi i u uvozu u BiH i izvozu iz BiH. S te strane, naš cilj je što prije ići u akviziciju takvih klijenata koji će donijeti višestruku korist ne samo nama logističarima nego i nova zapošljavanja BiH, a tu je i popularizacija brendova, jer kada veliki brendovi ulaze u jednu državu podrazumijeva se da se investicijski okvir širi i da postoji pozitivan trend", rekao je za Indikator.
27.06.2018 20:57    Gospodarstvo / BiH   Hoće li propasti 1.700 tona bh. jabuka!? Ruska Federacija neće ukinuti zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju sve dok njeni inspektori ne daju pozitivno mišljenje, potvrdio je za „Avaz“ Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Dodao je da očekuje da će posjeta ruskih fitosanitarnih inspektora uslijediti vrlo brzo. "Dnevno smo u komunikaciji s njima i ponudili smo im nekoliko termina za dolazak. Očekujemo njihov skoriji dolazak i sami su tražili termine", pojasnio je Šarović. Šarović: Inspektori će obići skladišta bh. kompanija Prema njegovim riječima, ruski inspektori žele se na terenu uvjeriti u kvalitet izvoznih kompanija te obići skladišne kapacitete. "Predstavnicima Ruske službe za kontrolu poljoprivrednih proizvoda dostavljene su informacije u vezi sa stanjem zaliha jabuka u BiH. Ukupno na zalihama trenutno imamo nešto više od 1.700 tona jabuka spremnih za izvoz u Rusiju", istaknuo je Šarović. Dodao je da se bliži trenutak kada će BiH biti skinuta s liste zemalja kojima je zabranjen izvoz jabuka u Rusku Federaciju. Rusija je 22. siječnja ponovo uvela zabranu, a sve zbog prepakiranja voća. Tijekom pregleda oko 19 tona svježih jabuka iz BiH na drvenim gajbama primijećeni su tragovi prepakiranja i mijenjanja etikete. Detaljnim pregledom ustanovljeno je da su jabuke porijeklom iz Poljske. Ali, privrednici u našoj državi zabrinuti su i s pravom se pitaju hoće li zbog neodgovornosti pojedinih izvoznika u njihovim skladištima istrunuti više od 1.700 tona jabuka.
26.06.2018 19:38    Gospodarstvo / BiH   Uzgajivačima smilja se dodjeljuju bespovratni CityOS Gro uređaji na korištenje Od svog osnivanja, INTERA Tehnološki Park kontinuirano implementira projekte čije aktivnosti značajno doprinose unapređenju gospodarskih sektora u regiji stavljajući poseban naglasak na korištenje naprednih tehnologija.
26.06.2018 16:31    Gospodarstvo / BiH   Za plaću od 500 maraka šiju kapute koji će se prodavati za 200 eura po komadu Početkom lipnja u Trebinju je otvoren proizvodni pogon tvornice Trebinjka u kojoj se šiju ženski kaputi za tržište Francuske. Tvornica trenutačno zapošljava 80 radnica, a plan je do kraja mjeseca zaposliti njih 100, u četiri proizvodne linije.
23.06.2018 20:18    Gospodarstvo / BiH   Narednih mjeseci radovi na hidroelektrani 'Buk Bijela' Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić očekuje da 'Elektroprivreda RS' uskoro raspiše javni poziv za izbor najpovoljnije kompanije koja će izvoditi radove na izgradnji hidroelektrane 'Buk Bijela' na području Foče.
23.06.2018 16:54    Gospodarstvo / BiH   Istok čeka kvalitetna hercegovačka vina, kupuju se čak i u Kini Otkad se pamti u Hercegovini se proizvode vrhunska vina. Čuvene su sorte žilavke i blatine, a vina su i prije više od 100 godina osvajala zlatne medalje na svjetskim sajmovima. Hercegovina vino iz Mostara najveći je naš proizvođač, ali i izvoznik vrhunskih vina koji nastavlja veliku i uspješnu tradiciju hercegovačkih vinara i vinogradara, piše Klix.ba. Veselko Čule, direktor Hercegovina vina, kazao je kako sa sestrinskom tvrtkom Vinarijom Čitluk u posjedu imaju gotovo 400 hektara vinograda.
23.06.2018 16:24    Gospodarstvo / BiH   USPJESI ZA PONOS: Najplodniji tjedan Asocijacije inovatora BiH od postanka, 1994... Sa šest inovacija, predstavljenih tijekom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bh. inovatori osvojili čak 15 priznanja. U dva susjedna grada Katovice-Trinec, 23. lipnja, u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj drugi u Češkoj, bh. inovatori su samo za tri dana, 16-22. lipnja predstavili šest inovacija i „zaradili“ – 15 priznanja.
23.06.2018 08:02    Gospodarstvo / BiH   Objava natječaja za gradnju mosta Svilaja očekuje se do kraja kolovoza ​Europski povjerenica za promet Violeta Bulc za nekoliko dana doći će u posjet Bosni i Hercegovini, a glavna tema razgovora bit će izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ministarstva prometa i veza BiH.
22.06.2018 21:00    Gospodarstvo / BiH   Konvertibilna marka slavi 20. rođendan ''Na današnji dan 1998. godine izdate su prve novčanice konvertibilne marke (KM). Njihovo uvođenje bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute'', priopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.
22.06.2018 18:54    Gospodarstvo / BiH   ​Zbog loše kvalitete malina otkupne cijene niže za 10 i 20 feninga po kilogramu Nakon što je jedan od najvećih otkupljivača malina HEKO iz Bugojna 20. lipnja objavio otkupne cijene malina, danas su objavljene još niže otkupne cijene, a razlog je po prvi put loša kvaliteta malina. Nove cijene za meeker su 1,50 KM/kg, a za willamette i tulameen 1,20 KM/kg.
21.06.2018 16:17    Gospodarstvo / BiH   Otkupna cijena malina niža za čak dvije marke Tvrtka Heko, otkupljivač malina, iz Bugojna objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu malina po klasama. Tako će otkupna cijena prve klase malina ove godine biti 1,60 KM i to za sortu meeker. Otkupna cijena za sorte willamette i tulameen iznosit će tek 1,40 KM po kilogramu. Iz tvrtke Heko poručuju da je na otkupnu cijenu malina ove godine najviše utjecala loša kvaliteta plodova prouzročena vlažnim i kišovitim vremenom. S obzirom na to da je Heko jedan od najvećih otkupljivača u BiH, očekuje se kako će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu. Proizvođači malina u BiH najviše uzgajaju sortu willamette, dok je jako mali postotak sorte meeker. Ovogodišnja otkupna cijena je najniža, osobito kada je poznato da je otkupna cijena prije četiri godine bila 3,60 maraka.
20.06.2018 22:00    Gospodarstvo / BiH   ​S BiH tržišta povlači se električni ventilator zbog opasnosti od strujnog udara Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH obavijestili su potrošače da se, zbog opasnosti od ozljeda i strujnog udara, s bh. tržišta povlači električni ventilator kineskoga proizvođača ZHEIJANG YIWU SMALL COMMODITIES CITY TRADING CO. LTD.