Gospodarstvo / BiH

22.09.2018 19:11    Gospodarstvo / BiH   Povrtlari i voćari na mukama, ne želi nitko brati za 35 KM Narodnoj poslovici kako je “bolji kruh u hladu nego dva na suncu” posljednjih dana svjedoče vlasnici voćnjaka i plantaža povrća u BiH. Iako BiH, prema službenim statistikama, ima pola milijuna nezaposlenih, voćari i povrtlari strahuju kako neće navrijeme završiti sezonske poslove jer, kako tvrde, nitko ne želi u berbu voća i povrća, za što dnevnica iznosi od 35 do 40 KM plus hrana, prijevoz i kava. Dok su se ranije rame uz rame s poljoprivrednicima u berbama nalazili čak i inženjeri te magistri, sad taj posao ne želi nitko, pa čak ni oni bez obrazovanja. "Radnici su nam najveći problem. Ja sam ostao s dva radnika i svi smo u godinama pa se tako žalimo jedni drugima, a mlade radne snage nema, ni govora”, kazao je za Nezavisne Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca. Ističe da nije u pitanju visina dnevnice jer mnogi jednostavno ne žele raditi, a često se žale kako nema posla. "Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kava, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali ne žele raditi i gotovo", kaže Popović. Poljoprivrednici tvrde kako je najveći problem naći sezonce za vađenje krumpira i rezanje kupusa. Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kaže kako je teško naći radnike jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, “vruće im je i teško”. "Imat ćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje", kaže Dojčinović. Vrlo malo je mladih, a najviše su srednje dobi i umirovljenici te svi koji imaju veće zasade voća, kako kaže, neće ih u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako klasirati voće, a čim nauče, odu i tako ponovo. S druge strane, mladi bez posla kažu kako su ponuđene dnevnice niske, da su to poslovi koji se rade cijeli dan, što znači da su satnice mizerne. "Brao bih voće na plantažama kada bih morao, ali za dnevnicu koja nije niža od 50 KM. Treba izdržati na suncu čitav dan. To stvarno nije lako", kaže Dejan. S njim se slaže i studentica Ivana. "Ne bježim od rada i upravo sam se vratila sa sezone u Hrvatskoj, ali ići negdje brati voće ili povrće mi se ne isplati. U Hrvatskoj sam zaradila puno više i imat ću džeparac do sljedećeg ljeta", kazala nam je Ivana.
21.09.2018 22:46    Gospodarstvo / BiH   ​BiH izvezla pola milijarde maraka obuće, najviše u Italiju Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem kolovoza izvezla obuće u vrijednosti od gotovo pola milijarde KM, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore. Obuća je postala jedan od najvažnijih izvoznih bh. proizvoda.
21.09.2018 14:07    Gospodarstvo / BiH   U Mostaru otvoren stručni skup '130 godina organiziranog vinarstva i vinogradarstva u BiH' Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg danas je, u ime dr. Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva BiH otvorio znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem '130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u BiH', koji je održan u prostorijama Agromediteranskoga zavoda F BiH u Mostaru.
20.09.2018 12:23    Gospodarstvo / BiH   Sarajevo domaćin konferencije o konkurentnosti regionalnog tržišta, značaju statistike i inovacija Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku – TIS organizira Međunarodnu konferenciju "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija" koja će biti održana 8. i 9. listopada 2018. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu.
19.09.2018 20:16    Gospodarstvo / BiH   ​U Međugorju se okupljaju ponajbolji proizvođači vina u regiji BLAŽ ENOLOGY 2018 održava se po treći put u Međugorju i okuplja ponajbolje proizvođači Blatine i Žilavke iz broćanske, ali i šire regije.
19.09.2018 17:17    Gospodarstvo / BiH   SINDIKAT TRGOVINE NAJAVIO Inicijativa za zabranu rada nedjeljom nakon izbora i u BiH Nakon što je Italija najavila zabranu rada trgovinama nedjeljom, a malo prije to su učinile Češka i Poljska, to pitanje postalo je ponovno aktualno i u Hrvatskoj. Dok je većina građana Hrvatske za zabranu, trgovci se protive i boje se i odljeva potrošača te kapitala u granična područja Slovenije, Mađarske i BiH, što bi, kažu, dovelo do pada prometa u maloprodaji.
19.09.2018 15:06    Gospodarstvo / BiH   Bešlić i Jusko potpisali Sporazum za izgradnju cestovne infrastrukture Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o prijenosu sredstava kapitalnog granta namijenjenih za financiranje pripreme i izgradnje cestovne infrastrukture.
19.09.2018 11:02    Gospodarstvo / BiH   Građani kod mikrokreditnih organizacija imaju kredite od pola milijarde KM, kamate veće od 40 posto Iako su banke u BiH smanjile kamate na kredite i građani pod svaku cijenu izbjegavaju zaduživanja u mikrokreditnim organizacijama, njihovo poslovanje se i dalje broji u stotinama milijuna maraka.
18.09.2018 10:13    Gospodarstvo / BiH   ​Otvoren 13. sajam 'Dani šljive Prozor-Rama 2018.' Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma - "Dani šljive 2018." Prozor-Rama otvoren je u ponedjeljak u toj općini, a okupio je više od 50 izlagača, uglavnom poljoprivrednih proizvođača i turističkih djelatnika iz cijele BiH.
18.09.2018 08:21    Gospodarstvo / BiH   BiH među vodećima u Europi po udjelu niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki Makedonija zauzima vodeće mjesto u Europi u pogledu tržišnog udjela niskotarifnih zrakoplovnih prijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju anna.aero.
17.09.2018 13:46    Gospodarstvo / BiH   U Mostaru znanstveno-stručni skup o vinogradarstvu i vinarstvu u BiH Dvodnevni znanstveno-stručni skup "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini" održat će se 21. i 22. rujna u konferencijskoj dvorani Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.
16.09.2018 11:04    Gospodarstvo / BiH   ​Braća Stanić u propaloj tvornici u Livnu ponovno pokreću proizvodnju i traže radnike Braća Stanić iz Livna kupili su tvornicu koja je u ovom gradu nekad proizvodila modnu odjeću i zapošljavala 150 radnika. U pogonima koji od 2009. godine stoje zatvoreni pokrenut će proizvodnju namještaja.