Gospodarstvo / BiH

11.03.2018 11:28    Gospodarstvo / BiH   ​Bosnalijek ostvario rekordnih 107 milijuna KM prihoda na inozemnim tržištima Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153 milijuna KM, što je za 17 milijuna KM, odnosno 13% više od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.
11.03.2018 08:49    Gospodarstvo / BiH   Radnice u trgovinama u BiH u najnepovoljnijem položaju Sindikalni predstavnici već godinama upozoravaju na težak položaj žena koje rade u trgovini, ali ih društvo uglavnom ignorira. Vrlo često rade prekovremeno, što im naravno nije plaćeno, često su promrzle jer na radnom mjestu u većini slučajeva nemaju grijanje. Neće im dopustiti sjediti za blagajnom, bolovanje je za njih misaona imenica. Veliki broj onih koji rade u kioscima nemaju mogućnost čak ni otići na toalet jer kiosci nemaju sanitarni čvor.
10.03.2018 14:32    Gospodarstvo / BiH   ​BiH: Građani bankama duguju osam milijardi Građani BiH krajem prošle godine su na ime kredita kod komercijalnih banaka dugovali 8,6 milijardi KM, što u prosjeku iznosi oko 2.300 KM po stanovniku, podaci su Centralne banke BiH. Istovremeno je privreda ili kategorija nefinancijskih privatnih poduzeća bila zadužena za 8,3 milijardi KM, navodi Srna.
10.03.2018 12:43    Gospodarstvo / BiH   ​Uspješna zimska turistička sezona na bh. planinama Zimska turistička sezona, koja bi trebala biti završena krajem ožujka, prema svim parametrima bit će vrlo uspješna. Na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini smještajni kapaciteti su popunjeni, a turista je iz dana u dan sve više.
10.03.2018 08:18    Gospodarstvo / BiH   ​Sada kad su radnici otišli: Fokus će biti na smanjenju oporezivanja rada, koje je među najvećima Povećanje poreza na dodanu vrijednost u BiH nije u fokusu, ali jest smanjenje oporezivanje rada, koje je u BiH najveće u regiji, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi.
09.03.2018 20:09    Gospodarstvo / BiH   Park prirode rješenje protiv odlagališta radioaktivnog otpada Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a pokrenulo je postupak za proglašavanje zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva, na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo
09.03.2018 13:13    Gospodarstvo / BiH   ​Iz Vanjskotrgovinske komore BiH tvrde: Optimalna otkupna cijena za smilje 2 KM Optimalna otkupna cijena zelene mase smilja je 2 KM po kilogramu, kazao je neki dan u Sarajevu Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) prilikom predstavljanja rezultata trgovinske razmjene u sektoru ljekobilja,
08.03.2018 15:49    Gospodarstvo / BiH   U Zenici se prodaje dva kilometra željezničke pruge Zenička razvojna agencija 'Zeda', koja upravlja Poslovnom zonom "Zenica 1", objavila je javnu licitaciju za prikupljanje pisanih ponuda za prodaju starog željezničkog kolosijeka koji je van upotrebe u okviru poslovne zone, u dužini od 2.034 metra.
07.03.2018 11:40    Gospodarstvo / BiH   ​Grudska tvrtka 'Grafotisak' lani isporučila čak 25 milijuna knjiga Kompanija Grafotisak iz Gruda prošle godine je isporučila čak 25 milijuna knjiga, a ove godine se očekuje novi rast od 10 posto.
07.03.2018 09:41    Gospodarstvo / BiH   ​Oglas za studentski posao u Vitezu Traži se student ili studentica iz Viteza za rad u poslovnici Unicredit Banke u Vitezu, na najkraće vremenski period od 30 dana. Zainteresirani javiti se na tel: 036/318-847.
06.03.2018 09:29    Gospodarstvo / BiH   ​Zbog opstrukcija 'Šuma RS' prestala s radom teslićka 'Destilacija' Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u Republici Srpskoj najavili su da će 400 radnika kemijske industrije „Destilacija“ iz Teslića doći na prosvjede pred zgradom Vlade i sjedištem „Šuma RS“, koje smatraju odgovornim za prestanak rada tog teslićkog poduzeća.
05.03.2018 21:45    Gospodarstvo / BiH   Stiže li i kada IKEA u BiH? U zemljama jugoistočne Europe prisutnost kompanije IKEA je jako bitna, jer kada jedna robna kuća dođe u regiju, poboljšavaju se šanse da ona dođe i u susjedne zemlje. “Za sada ne postoji plan da robna kuća IKEA bude otvorena u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da nismo zainteresirani za tu zemlju, kao i druge susjedne zemlje poput Makedonije i Crne Gore”, izjavio je za Anadoliju direktor švedske tvrtke IKEA za nekretnine i razvoj u jugoistočnoj Europi Vladislav Lalić. On je objasnio da je regionalni ured u Beogradu, koja je zadužena za Srbiju, Sloveniju, Rumunjsku i Hrvatsku radila analize za Bosnu i Hercegovinu i da im je sada fokus na ove četiri zemlje, a u nekoj bližoj budućnosti će moći nešto više da kaže na temu otvaranja robne kuće u BiH. "Mi kada ulazimo na jedno tržište radimo dosta kompleksnu demografsku, ekonomsku, makroekonomsku analizu, uzimamo dosta parametara u obzir i na bazi toga donosimo odluku. Obzirom da i organizacijski imamo puno posla u vezi sa otvaranjem kuća u ovom dijelu Europe, moramo da to radimo na dobar način. To ne znači da mi nismo zainteresirani za Bosnu i Hercegovinu, kao i druge susjedske zemlje poput Makedonije, Crne Gore i tako dalje, ali još uvijek nisu ispunjeni uvjeti da bismo mogli nešto konkretnije da kažemo", naveo je za Anadoliju. Prema njegovim riječima, u zemljama jugoistočne Europe prisutnost tvrtke IKEA je jako bitna, jer kada jedna robna kuća dođe u regiju poboljšavaju se šanse da ona dođe i u susjedne zemlje. Lalić je ukazao i na činjenicu da se mijenjaju navike potrošača i da sve veći broj potrošača kupuje preko interneta. Upitan znači li to da bi proizvodi tvrtke IKEA mogli da budu dostupni putem interneta i u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u kojima još nema robne kuće, Lalić je odgovorio da se ta opcija razmatra. IKEA ima robnu kuću u Zagrebu i Bukureštu, u Beogradu je otvorena prošle godine, dok se očekuje otvaranje u Ljubljani.